Hvalfangere pågrep aktivister

Japanske hvalfangere spruter vann på Sea Shepherd-aktivistene. Foto: Scanpix/Reuters.<br><p> </p>
Japanske hvalfangere spruter vann på Sea Shepherd-aktivistene. Foto: Scanpix/Reuters.
 

Japanske hvalfangere har pågrepet og holder to anti-hvalfangstaktivister fanget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australske Benjamin Potts og britiske Giles Lane fra Sea Shepherd Conservation Society bordet den japanske hvalskuta Yushin Maru sent tirsdag 15. januar. Ifølge Sea Shepherd var målet med aksjonen å overlevere et brev der organisasjonen protesterer mot «ulovlig hvalfangst», melder Reuters.

Den japanske hvalforskningssenteret ICR sier aktivistene plaget dem og kastet flasker med syre på skipet. Japanske fiskerimyndigheter anklager de to for piratvirksomhet.

Representanter for anti-hvalfangstgruppen sier de to ble bundet fast til en radarmast og dyppet i isvann før de ble ført under dekk. På sine hjemmesider skriver de japanske forskerne at «mennene ikke har blitt skadet og ble brakt til et sikkert rom.»

- De har blitt bundet fast i flere timer ute i kulda, og siden låst inn i et lite rom, sier lederen for Sea Shepherd, Jonny Vafic, til Reuters.

- Bordet
Japanske fiskerimyndigheter sier de to mennene bordet skuta etter forsøk på å kaste syre på skipets dekk. Sea Shepherd sier de to kastet stinkbomber med harskt smør.

Australias utenriksminister Stephen Smith sier australske diplomater i Tokyo har bedt den japanske regjeringen om raskt å sørge for at de to blir løslatt.

Japanske myndigheter har fordømt aksjonen, og sier de forsøker å få de to mennenes løslatt. Sent onsdag hevdet det japanske fiskeridepartementet at Sea Shepherd lot være å ta telefonen, for å skape ytterligere vanskeligheter for hvalfangerne.

Protester
Japan planlegger å fange nærmere 1000 våge- og finnhvaler til forskningsformål i løpet av sommerhalvåret i Antarktis, men har gitt opp jakten på 50 knølhvaler etter internasjonal fordømmelse og formelle diplomatiske protester fra 31 land.

Japan har lenge stått i mot presset om å stanse forskningshvalfangsten, og insisterer på at hvalfangst er en skattet kulturtradisjon. Den japanske flåten har tatt livet av 7000 antarktiske vågehvaler i løpet av de siste 20 årene.

Personvernpolicy