Meny

Fem år med sterk vekst på Oslo Børs

Fem år med sterk vekst på Oslo Børs

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 11,5 prosent i 2007 etter den lengste og sterkeste vekstperioden siden børsen ble gjenåpnet for fri handel i 1983.

Oslo (NTB-Einar Olsen): Fra 98,57 poeng i mars 2003 har indeksen steget jevnt til den nådde en foreløpig topp den 19. juli i år med 524,37 poeng. I andre halvår har Oslo Børs vært preget av større usikkerhet på grunn av kreditturoen, men indeksen tok seg pent inn igjen mot slutten av året og starter 2. januar med 490 poeng som utgangspunkt.

I årets løp har aktiviteten steget sterkt. Omsetningen har økt med 25 prosent og en rekke nye selskaper er tatt opp til notering.

Da oppgangen startet i 2003, var dagsomsetningen på mellom halvannen og to milliarder kroner. I 2007 lå den på 12,9 milliarder i dagsgjennomsnitt.

Nervøst på nyåret

I en pressemelding skriver Oslo Børs at det er liten tvil om at spenningsnivået er relativt betydelig hos investorene ved inngangen til et nytt år. I mediene har dessuten en rekke «eksperter» gitt helt forskjellige og til dels meget dramatiske spådommer om hva som vil skje i året som kommer.

Det avgjørende er likevel om USAs mange kredittinstitusjoner klarer å håndtere problemene som den høye opplåningen med dårlig sikkerhet har skapt.

I tillegg er det nærmest en forutsetning for videre vekst at Kina og India ikke skal oppleve tilbakeslag. Ikke noe tyder på det, men frykten er at både EU-landene og USA skal få svakere økonomisk vekst og dermed redusere etterspørselen etter varer og tjenester fra de to store nye økonomiene i Asia.

Mindre oljeavhengig

Den spesielt sterke veksten som Oslo Børs har hatt de siste årene har gitt den betegnelsen «oljebørs» blant investorer. I løpet av høsten 2007 har det imidlertid vist seg at den ekstremt høye oljeprisen ikke slår inn med samme tyngde i verdien av selskapene på den norske børsen.

Det viser også en sammenligning med de andre europeiske børsene.

Mens veksten på Oslo Børs tidligere har stått i en særklasse, plasserte utviklingen i 2007 den norske børsen midt på treet i en internasjonal sammenligning.

Rekordene fortsatte imidlertid å falle. I alt 57 nye selskaper ble tatt opp til notering. Det er like mange som det totale antall noterte selskaper for ti år siden, skriver børsen i en pressemelding.

Smertefulle nedturer

Mens tørrbulkrederiene har hatt et år med eventyrlig vekst, er det andre selskaper som har opplevd smertefulle nedturer. De to nykommerne Repant og Electromagnetic Geoservices sank i verdi med henholdsvis 78 og 65 prosent.

Nå har flere meglerhus sterkt anbefalt kjøp i Geoservice, men i romjulen var det likevel to andre nedtursselskaper som gikk i været, nemlig Tandberg Data og Tandberg Storage.

Et annet selskap med en trist høst bak seg er Norske Skog. Verdien av den hederskronte norske papirkjempen ble barbert med 12 milliarder kroner før årsskiftet.

De to bransjene som er hardest rammet, er fisk og helsevern som steg kraftig året før.

Innenfor IT er bildet mer uklart, men mye kan tyde på at 2008 blir det første virkelig gode året for IT-bransjen siden det store bobleåret 2001. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus