Meny

Mørketid for eiendomsmeglere

Utsiktene er ikke lyse for eiendomsmeglerbransjen i 2008. (Foto: Tom W. Reiersen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usikkert boligmarked, dårlig lønnsomhet og strengere reglement. Utsiktene er ikke de beste for eiendomsmeglerbransjen i 2008.
De nye reglene:

 

Kontroll av budrunden: De nye reglene sikrer innsyn i budrunden. Megleren skal føre alle bud, med opplysninger om navn, tidspunkt og størrelse, inn i en journal som kjøper og selger skal få utdelt uoppfordret. Etter endt budrunde kan også andre budgivere kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.

Timepris/regning: Megleren er forpliktet til å gi et pristilbud basert på en gitt timepris. Megleren skal anslå hvor mange timer som går til bl.a. befaring, salgsforberedelse, visninger og budrunder. Samtidig pålegges megleren å føre spesifisert regning over alle utlegg og hvor mye tid som er gått med under hele oppdraget. (gjelder fra 1. mars)

Progressiv provisjon: Progressiv provisjon, hvor megler får høyre provisjon dersom eiendommen selges over takst, er forbudt.

Tvister: Begge parter (kjøper og selger) får utvidet rett til å kreve at tvister blir behandlet i klagenemnd. Dette er en mulighet til å løse tvister på enn billigere måter enn gjennom rettsapparatet.

Godkjenning: «Eiendomsmegler» og «megler» blir beskyttete titler som bare kan brukes av personer med meglerutdannelse og godkjent eiendomsmeglerbrev. «Megler» kan i tillegg brukes av advokater eller jurister med tillatelse til å drive eiendomsmegling. De som i dag mangler eiendomsmeglerbrevet, men som har minst to års praksis som megler, kan gjennomføre et antall prøver og dermed få godkjenning til å bruke tittelen «megler». Kun godkjente meglere kan avtale salgsoppdrag, undersøke eiendommen, gi råd som kan være av betydning for handelen, avholde budrunde og kontraktsmøte.

Medhjelpere: Meglerne kan fremdeles ha medhjelpere som ikke oppfyller kravene. De kan imidlertid bare utføre begrensede deler av salgsoppdraget, som for eksempel avholdning av visninger.

Nye sanksjonsmuligheter: Kredittilsynet får utvidete fullmakter når det gjelder reaksjoner ved brudd på eiendomsmeglingsloven. Blant annet kan et foretak som mistenkes for lovbrudd midlertidig miste retten til å drive eiendomsmegling.

Strengere krav til uavhengighet: Eiendomsmeglere får begrenset mulighet til å drive annen næringsvirksomhet enn eiendomsmegling. Dette er fordi slik virksomhet vil kunne svekke meglers rolle som uavhengig mellommann.

Sikkerhet: Kravet til sikkerhetsstillelse for eiendomsmeglerforetaket er hevet fra 20 til 30 millioner kroner. Dermed har at forbrukerne et større vern mot tap dersom foretaket skulle gå overende.

Kilder: Aftenposten, Lov om eiendomsmegling 2007, Forskrift om eiendomsmegling, Finansdepartementet

Knapt noen bransje har fløyet så høyt som eiendomsmeglerbransjen de senere årene. Nye foretak har skutt opp som paddehatter, og historier om meglere som tjener grovt – og jobber hardt – har preget mediene.

Ved inngangen til 2008 tyder mye på at vinden er i ferd med å snu for bransjen.

Bransjen selv innser at en viss avskalling må til slik markedet har vært, samtidig som den ser frem til nytt reglement fra første januar. Men den delen av reglementet som blant annet handler om krav om bruk av timepris, er ikke fullt så populær:

- Tanken om at det skal bli rimeligere for forbrukeren å velge meglertjeneste i fremtiden tror jeg faktisk ikke vil slå til, sier formann i Norges Eiendomsmeglerforbund Øyvind A. Tandberg til ABC Nyheter.

- I stedet blir det merarbeid for eiendomsmegler som i mange tilfeller som til syvende og sist må betales av kunden.

- For lett å etablere

Det har vært for lett å etablere seg som eiendomsmegler med dagens regelverk, mener Tandberg. Dermed har det skjedd en overetablering, spesielt i de store byene.

- Overetableringen har nok hovedsakelig skjedd i de store byene, og det vil i vår bransje, som i alle andre bransjer, skje en viss avskalling når markedet ikke lenger forventer den samme vekst i volum og priser i 2008.

Ifølge Kredittilsynet opplevde bransjen en stagnasjon i antall omsetninger i 2007. Foreløpig er bare tall fra første halvår kjent, men disse viser en økning på 1,39 prosent mot 9,5 prosent i samme periode året før.

Bransjen tar seg imidlertid stadig bedre betalt. Totalt vederlag for foretakene første halvår 2007 var 3265 millioner kroner, en økning på hele 25 prosent fra året før.

Sliter med lønnsomheten

Samtidig sliter et økende antall meglerforetak med lønnsomheten. Per 30. juni 2007 rapporterte 240 eiendomsmeglerforetak om negativt driftsresultat. Det er en økning på 57 i forhold til samme periode i fjor.

I forbindelse med halvårsrapporteringen for første halvår 2007 har Kredittilsynet tilskrevet 33 foretak fordi de ikke oppfyller minstekravet om positiv egenkapital.

Forbrukermyndighetene ønsker det nye reglementet velkommen.

Styrker forbrukernes stilling

- Ja, dette styrker forbrukernes stilling betraktelig, sier presserådgiver John Andersson hos Forbrukerrådet til ABC Nyheter.

Han mener det er en klar fordel og forbedring at det stilles strengere krav til meglernes kompetanse.

- Strengere regler vil heve kvaliteten på tjenestene, noe vi tror vil føre til færre klager på meglerne, sier Andersson.

I reglementet, som trer i kraft fra nyttår, ligger også et forbud mot progressiv provisjon fordi det kan bidra til at megleren selv har egeninteresse i at salgssummen blir høy.

- Fra første mars kan kunden kreve et alternativ til provisjonsbetaling, nemlig timepris, sier Andersson.

- Dette, i tillegg til pålegget om å skrive spesifisert regning til boligselgeren i etterkant, bidrar til økt bevissthet rundt prising på meglertjenester.

Les mer om de nye reglene i faktaboksen øverst til høyre.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus