Mener miljøvennlig energi er en boble

Mener miljøvennlig energi er en boble
Mener miljøvennlig energi er en boble
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøvennlig kraftproduksjon, som vindkraft og solkraft, er en boble i ferd med å sprekke, mener flere eksperter. Det kan bety konkurser og milliardtap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har hersket en kraftig overoptimisme i bransjen for alternativ energi, mener eksperter.

Altfor mange aktører har etablert seg, og vill spekulasjon har drevet aksjeprisene i været.

Mannen som er kåret til «årets europeiske investeringsdirektør», Kristoffer Stensrud fra Skagen Fondene, sier til den svenske nettavisen di.se at satsingen på alternativ energi har tatt sånn av at det er en boble.

Han får bred støtte fra sine konkurrenter.

Boble


- Det er vanskelig å si om boblen er her allerede, men at det kommer til å bli en boble, er nesten helt sikkert. Selskapene er veldig høyt priset i forhold til hva de tjener, så de er avhengig av en formidabel vekst i omsetningen, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities til Dagsavisen.

Et av selskapene som er høyt priset er solenergiselskapet REC.

Verdien av alle aksjene i REC er 73 ganger så høy som det selskapet tjener i løpet av et år, mens tilsvarende forhold i StatoilHydro er 8,5.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overmot


Økonomihistoriker Haakon Gran ved Handelshøyskolen BI sier spekulasjonsbobler er et naturlig fenomen, som vanskelig lar seg stoppe.

Han refererer til en rekke historiske hendelser, deriblant krakket i 1929 og IT-krakket i 2000, som begge skyldes overivrige investorer.

- Det ser ut som det er et mønster. Et par årtier etter en stor teknologisk revolusjon, så blir det krakk. Men de har en viktig funksjon, ettersom de rydder opp i de useriøse selskapene. Når de faller fra, får man en mer positiv utvikling, mener han.

Han sier nyskapning ofte bringer med seg overmot.

- Man får ustoppelige spekulasjonsbobler, akkurat som det er en slags genfeil i systemet, avslutter han. (©NTB)