Krever Scandinavian Star-saken gjenopptatt

159 mennesker mistet livet ved brannen i danskebåten Scandinavian Star i 1990. Foto: Scanpix
159 mennesker mistet livet ved brannen i danskebåten Scandinavian Star i 1990. Foto: Scanpix
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mike Axdal går til sak mot Justisdepartementet med krav om ny etterforskning av katastrofebrannen på Scandinavian Star.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mike Axdal mistet sin far og bror ved Scandinavian Star-brannen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXMike Axdal mistet sin far og bror ved Scandinavian Star-brannen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

- Fredag vil jeg stevne Justisdepartementet, Statsministerens kontor, Nærings- og Handelsdepartementet, forsikringsselskapet Skuld og advokater som har gitt pårørende etter Scandinavian Star-brannen råd, sier danske Mike Axdal til ABC Nyheter.

Han mistet sin bror og far i brannen, og har i flere år kjempet for en ny etterforskning av hendelsen. 159 mennesker omkom da det begynte å brenne på danskebåten Scandinavian Star 7. april 1990. Flere av de etterlatte har ment at saken har vært for dårlig etterforsket, og at det kan ha ligget økonomiske motiver bak. En dansk passasjer fikk skylden for brannen, men saken mot vedkommende ble henlagt fordi han selv omkom.

- Hindre foreldelse
- I første omgang dreier det seg om å hindre at det skjer en foreldelse i saken. Senere er målet å få opphevet tidligere dommer i forbindelse med brannen og få igangsatt en ny etterforskning, sier Axdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker at påtalemyndighetene blir pålagt å sette i gang en ny granskning.

Torsdag leverte Axdal også flere stevninger til København byrett, der blant andre den danske justisministeren Lene Espersen blir saksøkt.

- Det er mer eller mindre den samme stevningen i Danmark og Norge. Når det gjelder Statsministeren kontor, Nærings- og handelsdepartementet og Justisdepartementet gjelder stevningen i første omgang å sikre at saken ikke blir foreldet. Siden vil saken følges videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Axdal ønsker foreløpig ikke å si hvem som er hans advokat i Norge, fordi han venter på en avgjørelse om fri rettshjelp.

- Jeg ønsker ikke å sette min norske advokat i et dilemma ved å gå ut med det før det er avklart, men det er en kjent norsk advokat.

Mistet ufødt barn
Norske Jan Halvor Harsem er med i «Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter «ulykken» med Scandinavian Star.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hele Skandinavia er ført bak lyset av myndighetene ved en manglende etterforskning av to sentrale forhold: for det første hvem som var ansvarlig for et ikke-sjødyktig skip, og for det andre hvem som satte fyr på skipet, sier Harsem til ABC Nyheter.

Støttegruppen tar ikke del i de aktuelle stevningene, men har lenge krevd at saken bør etterforskes på nytt.

Harsem overlevde selv brannen, sammen med sin sønn på et og et halvt år.

- Vi var en liten familie. Jeg mistet min kone og vårt ufødte barn, sier han.

- Jeg har fått det mer på avstand, men en så blodig urett har blitt gjort mot 160 omkomne og flere tusen berørte over hele Skandinavia. Jeg tror ikke det er bevisst fra myndighetenes side, men sjøulykker har rett og slett ikke vært godt nok etterforsket.