Ekteskap kan ruinere deg

Ekteskap kan ruinere deg
Ekteskap kan ruinere deg

Ekteskap er også en viktig økonomisk beslutning, som kan ruinere deg dersom det ender i skilsmisse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si din mening nederst i saken

Og statistikkene viser at det er like stor fare for at det går galt, som at det går godt. Det er stor risiko for at du blir skilt. 10.600 ekteskap endte i skilsmisse og 12.150 par ble separert i 2006.

Så du trodde du fikk halvparten?

Rammes av ektefellens gjeld

Dersom du skiller deg, er det ekteskapslovens gjeldsfradragsregler som gjelder. Det betyr at partene kan ta med seg sin formue fratrukket gjelden, selv om gjelden ble stiftet før bryllupet.

Jurist Nina Dybedahl i Webjuristene gir følgende eksempler:

 • Din ektefelle har spillegjeld etter spill på Bjerke på 500.000, samt en båtgjeld på 250.000, men båten har havarert og din ektefelle hadde ikke betalt forsikringspremien. Dersom dere har gjeldfri bolig verd 1,5 millioner som er kjøpt under ekteskapet, vil du kun ha rett til 375.000 av salgssummen, mens din ektefelle får 1.125 000.

 • Din ektefelle har lånt en million kroner fra en investorvenn for å bygge opp eget firma. Firmaet ble ingen suksess og er verdiløst på skilsmissetidspunktet. Dersom dere eier en bolig verd to millioner som er kjøpt under ekteskapet, vil du kun ha rett til 500.000 av salgssummen mens din ektefelle får 1.5 millioner.

 • - Jeg vil ikke gifte meg med en person med særgjeld uten særeie tilsvarende størrelsen på gjelden, sier jurist Nina Dybedahl til DinSide.

  Hun sier at folk er godt informerte om skjevdelingsreglene, men ikke kjenner til gjeldsreglene i ekteskapsloven. Hun nevner følgende eksempler:

- Gjeldsfradragsreglene bestemmer at hver av ektefellene kun skal dele sin nettoformue med den annen. Ektefelle med gjeld deler altså formue minus gjeld med den annen. Jo høyere gjeld en ektefelle har, dess mindre nettoformue kommer til deling fra denne.

Det finnes sikkerhetsventiler, men Webjuristene mener at det må ekstreme tilfeller til for å kunne kreve at særgjeld skal holdes utenfor delingen. Hun trekker frem følgende eksempel:

 • En mannlig ektefelle hadde i fire år handlet opsjoner, men han tapte 425.000 kroner. Da han to år senere skilte seg fra kona, krevde hun vederlag etter paragraf 63 i ekteskapsloven som åpner for slikt dersom en ektefelle har opptrådt utilbørlig. Men Høyestrett var ikke enig.

 • Derfor bør du ikke bli hjemmefrue

  Kvinnefiendtlig?

  - Jeg tror nok kvinner rammes hardest av disse reglene. Jeg har inntrykk av at kvinner generelt er mer forsiktig med å ta forbruksgjeld og går sjeldnere konkurs, sier Dybedahl.

  Rettshjelperen forklarer videre:

  - Kvinnen er som regel yngre enn mannen ved ekteskapets inngåelse. Har mannen da formue, får hun ingen glede av den ved skilsmisse på grunn av skjevdelingsreglene. Dersom ektemannen ikke kan skjevdele fordi han ikke hadde formue ved ekteskapets inngåelse, blir hun imidlertid "straffet" for hans gjeld ved skilsmissen på grunn av gjeldfradragsreglene.

  Vil du likevel gifte deg med en gjeldstynget person, bør du kreve særeie for verdier tilsvarende ektefellens gjeld, er Dybedahls råd.


  Her får du billig eller gratis rettshjelp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus