Fyll koster arbeidslivet 12 milliarder

Fyll koster arbeidslivet 12 milliarder
Fyll koster arbeidslivet 12 milliarder
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alkoholmisbruket her i landet koster samfunnet 18 milliarder kroner årlig. 12 milliarder kroner tilskrives arbeidslivet, har Rogalandsforskning funnet ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Tallene er utarbeidet av professor Sverre Nesvåg ved Rogalandsforskning. Mens man tidligere fant flest problemer blant arbeiderklasen, har bruken av alkohol i dag spredt seg. Mest drikking er det i mannsdominerte yrker og i kunnskapsbedrifter.

De som har løs tilknytning til arbeidsplassen, og dermed er mye på farten, er blant stordrikkerne, skriver frifagbevegelse.no.

- Å overse problemer på arbeidsplassen er lite kollegialt. Men å håndtere rusproblemer på jobb er først og fremst et lederansvar, sier fagkonsulentene Hasle Løchen og Hans Ole Berg hos AKAN (Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani).

Ledelsen må ta grep, innkalle den ansatte til møte og eventuelt sette inn tiltak, som ledd i en godt gjennomarbeidet ruspolitikk på arbeidsplassen, foreslår konsulentene.

Ifølge tallene fra professor Nesvåg er én av fem bedriftsledere bekymret for de ansattes forhold til rus.

Samtidig har 5 prosent av arbeidsstokken et rusproblem som påvirker jobben, og 7-8 prosent av arbeiderne har et rusbruk som i perioder påvirker jobben. Videre viser det seg at 2 prosent av de ansatte bruker ulovlige rusmidler og medikamenter, og én tredel av alt korttidsfravær er rusrelatert. 15-16 prosent av langtidsfraværet er rusrelatert. (©NTB)