– Trav-vinst for å skjule oppgjør for legeerklæring

– Trav-vinst for å skjule oppgjør for legeerklæring
– Trav-vinst for å skjule oppgjør for legeerklæring
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten mener en tippegevinst på 1 million kroner som psykolog John Sandstrøm førte opp i selvangivelsen for 2002, er fiktiv. Gevinsten skulle forklare hvorfor psykologen hadde mye ekstra pe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Atle Hamre vitnet i retten mandag

Sandstrøm sa selv i Oslo tingrett mandag at han mottok mellom 400.000 og 500.000 kroner fra sin andel av en travgevinst på 5,2 millioner kroner som en tidligere pasient og tippepartner (37) håvet inn på Bjerkebanen i 2002. Totalt oppførte Sandstrøm sin andel til 1.036.000 kroner i selvangivelsen. I retten forklarte han at han fikk den foreløpige betalingen i kontanter på kontoret sitt i mai 2002.

- Jeg tok pengene med meg hjem, svarte Sandstrøm.

- Syntes du det var trygt? Hadde du ikke vært utsatt for et overfall hjemme. Hvor hadde du alle disse pengene, undret aktor.

- Jeg hadde et skap under trappa, skjult av noen klær, som jeg brukte til å oppbevare verdisaker i. Jeg pleide å gjøre det, svarte Sandstrøm.

Hamre vitnet

Atle Hamre vitnet i retten mandag. Travkusken som har sonet en dom for utpressing og som nå er tiltalt for enda et forhold om utpressing, snakket varmt om Sandstrøm som hjalp ham da han fikk problemer for seks år siden.

Det var Hamre som koblet tippevennen og Sandstrøm våren 2002. Årsaken var at kameraten var dømt til to og et halvt års fengsel for grovt tyveri av 218 tonn resirkulert aluminium, og at han ønsket å unngå soning.

Med Sandstrøms hjelp fikk 37-åringen utsettelse av soningen en gang.
Ifølge eget utsagn til Dagens Næringsliv skal han ha betalt mellom 150.000 og 200.000 for legeerklæringene fra Sandstrøm og Herlofsen.
Selv nekter Sandstrøm for dette, men fortalte han fikk penger i tippeoppgjøret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttet Sandstrøm

Atle Hamre, som i sin tid også fikk hjelp av Sandstrøm, fortalte i retten at vennen hadde slitt med tankene etter dommen for tyveriet. Han anbefalte ham derfor å søke hjelp hos Sandstrøm. Han visste også at psykologen var glad i å spille på hester, og han anbefalte Sandstrøm å ta kontakt med vennen som drev egen spillekiosk i Bergen.

- Ryktene hadde begynt å løpe om kameraten min var alene eller om det var 20 personer med på bongen. Så kommer ryktene om at Sandstrøm var med, fortalte Hamre i retten.

- Så du mener kameraten din har bekreftet overfor deg at Sandstrøm var med på bongen, spurte statsadvokat Jørn Maurud.

- Ja! - Og Sandstrøm har fortalt det samme til deg?- Ja!

Gamblet med skatteetaten

Påtalemyndigheten mener Sandstrøm aldri mottok noe utbytte eller var noen del av tippegevinsten på 5,2 millioner kroner. 37-åringen og ektefellen skal ha oppført hele vinnersummen på sin selvangivelse for 2002. At Sandstrøm førte opp 1 million av gevinsten, var en gambling med at ligningskontorene i Bergen og Oslo ikke skulle kommunisere med hverandre.

Ifølge påtalemyndighetens teori var tippegevinsten ment å skulle forklare den delen av Sandstrøms private forbruk som han skal ha finansiert med inntekter fra salg av falsk legeerklæringer.

- Vi har lagt fram dokumentasjon på at Sandstrøm ikke fikk besøk av tippepartneren den dagen kvitteringen for mottatt gevinst på 1 million ble skrevet. Dokumenter viser at han må ha vært i Bergen både denne dagen og dagen før, sier politiadvokat Carl Hartmann til NTB.