Suksess med 10.000 år gammel historie

Suksess med 10.000 år gammel historie
Suksess med 10.000 år gammel historie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elisabeth Lund Johnston (45) har suksess med urgammel mat og jordgammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- At en 10.000 år gammel historie gir suksess nå sier endel om mennesker i dag, mener den entusiastiske gründeren Elisabeth Lund Johnston (45). Foto: Tuvsjyen AS- At en 10.000 år gammel historie gir suksess nå sier endel om mennesker i dag, mener den entusiastiske gründeren Elisabeth Lund Johnston (45). Foto: Tuvsjyen AS

Da Elisabeth Lund Johnston (45) vendte hjem til familiegården Tuvsjyen ved verdensattraksjonen Saltstraumen i Nordland, ønsket hun å skape noe nytt. Med 20 års erfaring fra reiselivsbransjen ville hun satse på opplevelses- og eventmarkedet.

Hva var da mer naturlig enn å satse på steinalderturisme siden steinaldermennesker hadde boplass like ved gården for 10.000 år siden?

- Folk søker etter kontakt med røttene sine, og ønsker å vite mer.

Nå skal den eldgamle nyvinning konkurrere om tittelen «Årets bedrift» i Nord-Norge.

Steinaldermiddag

45-åringen skjønte raskt at dette var et unikt og spennende konsept og hun kastet seg ut i eventyret med gründerens glød. Etter tre års research sto steinalderkonseptet klart i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med familien og de ansatte har hun skapt et helt unikt aktivitetssted ved Saltstraumen og hovedmålet er å etablere seg på eventmarkedet.
- Hovedkundegruppen er bedriftsmarkedet og mange bedrifter kommer hit på dags- og kveldsbesøk for blant annet å spise steinaldermiddag, forteller Elisabeth.

Med jordgamme hvor vertskapet ikledd steinalderklær serverer gourmetmat fra steinalderen med blant annet reinkjøttlår på menyen, mørnet i kokegropa, krydret med brennesle og bjørk.

Eller selvlaget steinalder-te av bær, fjellbjørk, røsslyng og brennesle, mens musikk fra gamle trommer, beinfløyte og steinalderinstrumentet brommer fyller jordgammen som har forsamlingsrom med en kokegrop i midten, sitteplasser og bord rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt bygget i naturens materialer, for å gjenskape ur-historien.

Klassiske opplevelser

På Tuvsjyen kombineres de klassiske opplevelsene av verdens tøffeste malstrøm med ekte ur-historie. Tuvsjyen AS har også tilbud om overnatting, utleie av fiskebåter og bading i basestamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den vakre naturen innbyr også til nytelse og organisert aktivitet og etterpå kan vi tilby 40 graders badetemperatur i våre vedfyrte saltvannsbad ved fjorden dersom du føler for det, sier Elisabeth Lund Johnston.

Men steinalderopplevelser er et konsept de er alene om. Og siden starten i 2005 er antall besøkende mangedoblet og interessen er økende, både i Norge og i utlandet.

Bare i løpet av første halvår i år økte besøkene med 40 prosent, og første hele driftsår økte omsetningen fra 1,9 til 2,7 millioner kroner.
- Vi er nå fire fast ansatte på heltid mens 12 personer jobber deltid, sier sjefen.

Foto: Tuvsjyen

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i Gründer1