Her takker staten nei til 10 millioner

Her takker staten nei til 10 millioner
Her takker staten nei til 10 millioner

Her på Drammensbrua har Vegdirektoratet nå fjernet sine to fartsbot-generatorer. Men dermed sier staten også «nei, takk» til nærmere 10 millioner kroner i årlige bøte-inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to fotoboksene som har tronet på Drammensbrua har årligt innbrakt 10 millioner kroner fra fartssynderne langs E-18. Nå er boksene fjernet og satt oppl et sted i Buskerud hvor de genererer mindre bøte-inntekter.

- Inntektsmessige hensyn ligger ikke inne i vår vurdering, verken når det gjelder fjerning eller utplassering av fotobokser. Det er et rent trafikksikkerhetstiltak, sier avdelingssjef Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet til ABC Nyheter.

Amundsen understreker imidlertid at man har som mål å få god trafikksikkerhet uten fotobokser.

- Fjerning av bokser vil skje når kriteriene for å ha boksene ikke lenger er til stede. Det vil si at det er gjennomført varige trafikksikkerhetstiltak som gir samme eller bedre effekt enn fotoboksene. Eksempler på dette er utbedring av vei eller oppbygging av fartsdumper.

Også på E6 gjennom Østfold skjer det samme med 14 fotobokser på E6 - fra Sannesundbrua til Svingenskogen i Halden.

Politiførstebetjent Pål Schrøder i Østfold politidistrikt forteller til Fredrikstad Blad at heller ikke disse vil bli satt opp igjen når E6 er ferdig utbygd i området, men at de allerede er i ferd med å plasseres ut andre steder i fylket.

Inntektene fra fotoboksene langs E6 i Vestfold har ligget på rundt 30 millioner kroner årlig.

Etter hva ABC Nyheter kjenner til, ble det også i løpet av 2006 fjernet flere fotobokser på norske veier, blant annet langs E18 Vestfold. Årsaken er at det på flere av de ”verste” strekningene er bygget nye og sikrere veier.

I fjor reverserte Vegdirektoratet sine beslutning om å plassere ut 300 nye bokser i løpet 2007. Begrunnelsen var at flere av strekningene var blitt trafikksikre, samt at man vil satse på andre typer tiltak. Antallet bokser på veiene ligger dermed fast på cirka 400.

Mye tyder på at myndighetene er i ferd med å endre strategi når det gjelder fotobokser. Fokuset flyttes fra hovedfartsårer som etter hvert er blitt utbedret, til mindre, hardt trafikkerte og ulykkesbelastede veier hvor fartsgrensene ligger på 60 og 70 kilometer i timen.
En eventuell omlegging til tross, så er beløpet Staten får inn i bøter fra fotoboksene sterkt økende. Tall fra første halvår i år viser en økning på 11,7 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2006.

ABC Nyheter har tidligere skrevet at norske trafikanter til starten av oktober har fått over 175.000 fartsbøter. 116.000 av disse ble tatt i fotobokser, og det utgjør over halvparten av alle som ble tatt.

Når det gjelder Drammensbrua, så virker det som om bilistene fortsatt tror at boksene står der.

Nylig ble en av Vegvesenets folk ringt opp av en dame som ikke klarte å vente med å få vite hva boten ble på. Hun var nemlig helt sikker på at hun hadde sett et blink fra en automat mens hun kjørte over brua.

Men da damen hadde kjørt var boksene for lengst fjernet.

Illustrasjonsfoto av boksen: Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus