Meny

På flukt fra en tikkende bombe

På flukt fra en tikkende bombe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til torsdag drev en liten båt med syv døde og en levende immigrant utenfor ferieparadiset Kanariøyene. En kynisk mafia tjener seg styrtrike på andres tragiske skjebne.

Mens verdenssamfunnet stiller seg forholdsvis likegyldig til fattigdommen og hiv/aidsepidemien i Afrika, tømmes kontinentet for menneskelige ressurser og flere generasjoner har død som en følge av hiv/aids, og rundt 15 millioner barn er blitt foreldreløse.

Organisert menneskesmugling

I tillegg opplever flere av de vestafrikanske landene en tilnærmet masseflukt av unge menn som prøver å ta seg til Europa. Og det gjør de via Kanariøyene og siden 2000 har mellom 50.000 og 100.000 afrikanere forlatt kontinentet med kurs for Kanariøyene i håp om en bedre tilværelse for seg og sine.

For å komme seg til øyene, må de kjøpe seg plass om bord i små og skjøre glassfiberbåter – cayucosbåter – hvor man stuer dem sammen og det er ikke uvanlig at hver båt har over 100 afrikanere om bord.

Og dette er en godt organisert menneskesmugling som styres av en kynisk mafia som tjener seg styrtrike på virksomheten.

Mange drukner

For hver immigrant må betale rundt 600 euro (Ca. 4700 kroner) og da vil en tur med 100 afrikanere innbringe mafiaen 470.000 kroner og når man vet at det i 2006 kom over 32 000 afrikanske flyktninger til Kanariøyene, ser man dimensjonen på denne menneskesmuglingen.

For regnestykket er enkelt og bare i løpet av fjoråret tjente mafiaen over 150 millioner kroner, antagelig noe mer. Det er nemlig ikke alle flyktningene som kommer fram til Kanariøyene og ifølge tall fra spansk Røde Kors og den kanariske regjeringen druknet 7 000 afrikanske flyktninger under overfarten fra Afrika i 2006.

Politiet Guardia Civil mener imidlertid at tallet er langt lavere og at «bare» 1 260 flyktninger druknet og politiet baserer seg på rapporter over savnede fra Afrika, lik som er funnet flytende i havet og samtaler med immigranter som har kommet seg velberget til øyene.

Men det er knyttet stor usikkerhet til hvor mange afrikanere som faktisk har prøvd å ta seg til Kanariøyene siden den første båten med flyktninger kom i 2000. For ingen har oversikten over antallet som har forlatt Vest-Afrika.

Man vet at mange har enten forlist og druknet, blitt kapret og drept eller så har de små fiskebåtene rett og slett fått motorstopp og blitt tatt av strømmen og ført ut i Atlanterhavet. For tre måneder siden fikk man den første bekreftelsen på at de små fiskebåtene faktisk har blitt tatt av strømmene i havet.

«Spleiselag»

Da fant nemlig politiet på øya Barbados i Karibien en liten fiskebåt med likene av 11 illegale afrikanere om bord. De 11 var antagelig fra Senegal fordi de hadde senegalesiske bussbilletter i lommene. Likene var gått fullstendig i oppløsning og ifølge politiet var alle kledd i shorts og t-trøyer. I lommene hadde de også eurosedler som de skulle bruke når de kom til Kanariøyene.

Afrikanerne døde av vannmangel og kan ha vært døde i lang tid siden fiskebåten har drevet 1900 mil siden den forlot Mauritania.

Natt til torsdag denne uka fant mannskaper om bord i den spanske fiskebåten Tiburón III en cayucosbåt med syv døde og en levende afrikansk immigrant om bord, og ifølge den overlevende skal ytterligere 46 immigranter ha dødd under overfarten til Kanariøyene.

Båten mistet motorkraften like etter at den hadde forlatt Senegal og båten drev rundt vest for Kap Verdeøyene i 20 dager uten styring og uten at den ble oppdaget. Etter hver som immigrantene om bord døde, ble de kastet i havet og bare flaks gjorde at den ene av de 56 immigrantene overlevde.

De fleste av de afrikanske flyktningene er fattige og kommer fra landsbygda i Senegal, Sierra Leone, Marokko, Elfenbenskysten, Mali, Ghana og Guinea Bissau og det er ikke uvanlig at den nære familien og hele landsbyen spleiser på «billetten» til de unge mennene slik at de kan komme seg til Europa og få jobb for så å sende penger tilbake til familien og landsbyen.

Øker igjen

Men dessverre er ikke virkeligheten så rosenrød som mafiaen ynder å framstille den der de drar rundt og lover gull og grønne skoger på den afrikanske landsbygda.

For straks immigrantene kommer til Kanariøyene, blir de satt i integreringsleire og senere returnert til hjemlandet, hvis de da ikke kan dokumentere at de faktisk er politiske flyktninger. Noe svært få av dem er. Og når de settes på flyene for å sendes hjem er frustrasjonen og hatet sterkt. For drømmen har i stedet utviklet seg til et mareritt og et bittert nederlag.

Men til tross for all hjemsendingen, fortsetter cayucosbåtene å strømme til øyene og selv om flyktningstrømmen har avtatt med 66 prosent så langt i år, sammenlignet med 2006, er flyktningstrømmen nå på vei opp igjen.Daglig kommer det nye cayucosbåter med nye flyktninger til øyene og i kjølevannet av cayucosbåtene følger nye tragedier.

For stadig oftere opplever man at immigrantene drukner eller dør om bord i båtene på vei til øyene og bare i løpet av de siste månedene har nærmere 100 immigranter dødd på vei til det forjettede land.

Klare til å dra

Og ifølge Røde Kors internasjonale president, Suárez del Toro (52) er flere millioner fattige afrikanere klare til å rømme kontinentet i håp om å komme seg til Europa. Suárez del Toro vet hva han snakker om. Han er selv kanarier, født og oppvokst i Las Palmas, Gran Canaria og han studert den illegale immigrasjonen slik den har utviklet seg på øyene de senere årene.

I tillegg har han besøkt Afrika flere ganger og sett problemene på nært hold. Og situasjonen er faktisk ille og til dels kritisk. For bare ved grensene til Mauritania skal det ifølge mauritansk Røde Halvmåne befinne seg mellom 50.000 og 100.000 flyktninger som er klare til å forlate Afrika, bare de kommer seg til kysten og får plass i en av de mange cayucosbåtene.

Skuffet over EU

Men dette er ikke bare et afrikansk problem. Det er også et stort problem for Kanariøyene. For asylmottakene er på det meste sprengte og man må ta i bruk skoler og idrettshaller for å kunne gi flyktningene et tilbud, og så koster denne illegale immigrasjonen det kanariske samfunnet store summer i året.

Og så langt har det vært liten vilje hos den spanske regjeringen til å bidra med økonomisk støtte for å kompensere for utgiftene. I tillegg har den høye immigrasjonen fra Afrika påført de frivillige organisasjonene som Røde Kors store utgifter og stor slitasje på mannskapene som tar seg av immigrantene når de ankommer øyene.

Dette er ikke et problem som tilhører Kanariøyene alene. Det tilhører også Spania og ikke minst EU som imidlertid har vært svært lunken til problemene så langt. Noe som også afrikanerne selv reagerer på.

Senegals innenriksminister har nettopp besøkt Kanariøyene og han uttrykte da stor skuffelse over EU som har gjort så lite for å bedre situasjonen i de vestafrikanske landene. Det er nemlig bred enighet blant de afrikanske landene om at flyktningstrømmen må stanse.

Landene trenger selv alle de unge mennene for å trygge framtiden. Men uten penger og annen hjelp fra Europa og det øvrige verdenssamfunnet, har man ingen framtid å tilby innbyggerne og man får en vond sirkel.

Skal denne tragiske trenden snu, må verdenssamfunnet inn med en betydelig økonomisk støtte samt nye handelsordninger som gjør at de afrikanske landene på sikt kan bli selvbergende.

I tillegg må landene tilføres bred kompetanse og knowhow slik at man får modernisert infrastrukturen, utdanningssystemene og helsevesenet.

Og helsevesenet i de fleste av de vestafrikanske landene sliter og mange steder er sykehusene i en slik forfatning at de knapt kan yte effektiv hjelp.

Legeflukt

Et annet problem helsevesenet i mange av disse landene sliter med, er en utstrakt legeflukt. Mange av de afrikanske legene kommer fra den øvre middelklasse og overklassen og de har topp utdanning fra utlandet.

Siden lønningene på de afrikanske sykehusene er svært lave og arbeidsforholdene nesten umenneskelige, søker de seg bort til utenlandske sykehus hvor lønningene er langt høyere enn i hjemlandet og arbeidsforholdene normale.

Men de afrikanske legene reiser ikke i de skjøre cayucosbåtene. Nei, de reiser med fly på første klasse og tilbake i hjemlandet ligger helsevesenet mer og mer utarmet og i ruiner. Og hvis ikke noe snart skjer, vil verden stå overfor en katastrofe man neppe har sett maken til.

Nye beregninger som nylig ble presentert i spanske medier viser at om ingen ting skjer, vil det i 2025 være 90 millioner fattige i Afrika.

En tikkende bombe som når som helst kan detonere.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Dykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent
Siste nytt
18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeDykker brakt til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus