På flukt fra en tikkende bombe

På flukt fra en tikkende bombe
På flukt fra en tikkende bombe

Natt til torsdag drev en liten båt med syv døde og en levende immigrant utenfor ferieparadiset Kanariøyene. En kynisk mafia tjener seg styrtrike på andres tragiske skjebne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verdenssamfunnet stiller seg forholdsvis likegyldig til fattigdommen og hiv/aidsepidemien i Afrika, tømmes kontinentet for menneskelige ressurser og flere generasjoner har død som en følge av hiv/aids, og rundt 15 millioner barn er blitt foreldreløse.

Organisert menneskesmugling

I tillegg opplever flere av de vestafrikanske landene en tilnærmet masseflukt av unge menn som prøver å ta seg til Europa. Og det gjør de via Kanariøyene og siden 2000 har mellom 50.000 og 100.000 afrikanere forlatt kontinentet med kurs for Kanariøyene i håp om en bedre tilværelse for seg og sine.

For å komme seg til øyene, må de kjøpe seg plass om bord i små og skjøre glassfiberbåter – cayucosbåter – hvor man stuer dem sammen og det er ikke uvanlig at hver båt har over 100 afrikanere om bord.

Og dette er en godt organisert menneskesmugling som styres av en kynisk mafia som tjener seg styrtrike på virksomheten.

Mange drukner

For hver immigrant må betale rundt 600 euro (Ca. 4700 kroner) og da vil en tur med 100 afrikanere innbringe mafiaen 470.000 kroner og når man vet at det i 2006 kom over 32 000 afrikanske flyktninger til Kanariøyene, ser man dimensjonen på denne menneskesmuglingen.

For regnestykket er enkelt og bare i løpet av fjoråret tjente mafiaen over 150 millioner kroner, antagelig noe mer. Det er nemlig ikke alle flyktningene som kommer fram til Kanariøyene og ifølge tall fra spansk Røde Kors og den kanariske regjeringen druknet 7 000 afrikanske flyktninger under overfarten fra Afrika i 2006.

Politiet Guardia Civil mener imidlertid at tallet er langt lavere og at «bare» 1 260 flyktninger druknet og politiet baserer seg på rapporter over savnede fra Afrika, lik som er funnet flytende i havet og samtaler med immigranter som har kommet seg velberget til øyene.

Men det er knyttet stor usikkerhet til hvor mange afrikanere som faktisk har prøvd å ta seg til Kanariøyene siden den første båten med flyktninger kom i 2000. For ingen har oversikten over antallet som har forlatt Vest-Afrika.

Man vet at mange har enten forlist og druknet, blitt kapret og drept eller så har de små fiskebåtene rett og slett fått motorstopp og blitt tatt av strømmen og ført ut i Atlanterhavet. For tre måneder siden fikk man den første bekreftelsen på at de små fiskebåtene faktisk har blitt tatt av strømmene i havet.

«Spleiselag»

Da fant nemlig politiet på øya Barbados i Karibien en liten fiskebåt med likene av 11 illegale afrikanere om bord. De 11 var antagelig fra Senegal fordi de hadde senegalesiske bussbilletter i lommene. Likene var gått fullstendig i oppløsning og ifølge politiet var alle kledd i shorts og t-trøyer. I lommene hadde de også eurosedler som de skulle bruke når de kom til Kanariøyene.

Afrikanerne døde av vannmangel og kan ha vært døde i lang tid siden fiskebåten har drevet 1900 mil siden den forlot Mauritania.

Natt til torsdag denne uka fant mannskaper om bord i den spanske fiskebåten Tiburón III en cayucosbåt med syv døde og en levende afrikansk immigrant om bord, og ifølge den overlevende skal ytterligere 46 immigranter ha dødd under overfarten til Kanariøyene.

Båten mistet motorkraften like etter at den hadde forlatt Senegal og båten drev rundt vest for Kap Verdeøyene i 20 dager uten styring og uten at den ble oppdaget. Etter hver som immigrantene om bord døde, ble de kastet i havet og bare flaks gjorde at den ene av de 56 immigrantene overlevde.

De fleste av de afrikanske flyktningene er fattige og kommer fra landsbygda i Senegal, Sierra Leone, Marokko, Elfenbenskysten, Mali, Ghana og Guinea Bissau og det er ikke uvanlig at den nære familien og hele landsbyen spleiser på «billetten» til de unge mennene slik at de kan komme seg til Europa og få jobb for så å sende penger tilbake til familien og landsbyen.

Øker igjen

Men dessverre er ikke virkeligheten så rosenrød som mafiaen ynder å framstille den der de drar rundt og lover gull og grønne skoger på den afrikanske landsbygda.

For straks immigrantene kommer til Kanariøyene, blir de satt i integreringsleire og senere returnert til hjemlandet, hvis de da ikke kan dokumentere at de faktisk er politiske flyktninger. Noe svært få av dem er. Og når de settes på flyene for å sendes hjem er frustrasjonen og hatet sterkt. For drømmen har i stedet utviklet seg til et mareritt og et bittert nederlag.

Men til tross for all hjemsendingen, fortsetter cayucosbåtene å strømme til øyene og selv om flyktningstrømmen har avtatt med 66 prosent så langt i år, sammenlignet med 2006, er flyktningstrømmen nå på vei opp igjen.Daglig kommer det nye cayucosbåter med nye flyktninger til øyene og i kjølevannet av cayucosbåtene følger nye tragedier.

For stadig oftere opplever man at immigrantene drukner eller dør om bord i båtene på vei til øyene og bare i løpet av de siste månedene har nærmere 100 immigranter dødd på vei til det forjettede land.

Klare til å dra

Og ifølge Røde Kors internasjonale president, Suárez del Toro (52) er flere millioner fattige afrikanere klare til å rømme kontinentet i håp om å komme seg til Europa. Suárez del Toro vet hva han snakker om. Han er selv kanarier, født og oppvokst i Las Palmas, Gran Canaria og han studert den illegale immigrasjonen slik den har utviklet seg på øyene de senere årene.

I tillegg har han besøkt Afrika flere ganger og sett problemene på nært hold. Og situasjonen er faktisk ille og til dels kritisk. For bare ved grensene til Mauritania skal det ifølge mauritansk Røde Halvmåne befinne seg mellom 50.000 og 100.000 flyktninger som er klare til å forlate Afrika, bare de kommer seg til kysten og får plass i en av de mange cayucosbåtene.

Skuffet over EU

Men dette er ikke bare et afrikansk problem. Det er også et stort problem for Kanariøyene. For asylmottakene er på det meste sprengte og man må ta i bruk skoler og idrettshaller for å kunne gi flyktningene et tilbud, og så koster denne illegale immigrasjonen det kanariske samfunnet store summer i året.

Og så langt har det vært liten vilje hos den spanske regjeringen til å bidra med økonomisk støtte for å kompensere for utgiftene. I tillegg har den høye immigrasjonen fra Afrika påført de frivillige organisasjonene som Røde Kors store utgifter og stor slitasje på mannskapene som tar seg av immigrantene når de ankommer øyene.

Dette er ikke et problem som tilhører Kanariøyene alene. Det tilhører også Spania og ikke minst EU som imidlertid har vært svært lunken til problemene så langt. Noe som også afrikanerne selv reagerer på.

Senegals innenriksminister har nettopp besøkt Kanariøyene og han uttrykte da stor skuffelse over EU som har gjort så lite for å bedre situasjonen i de vestafrikanske landene. Det er nemlig bred enighet blant de afrikanske landene om at flyktningstrømmen må stanse.

Landene trenger selv alle de unge mennene for å trygge framtiden. Men uten penger og annen hjelp fra Europa og det øvrige verdenssamfunnet, har man ingen framtid å tilby innbyggerne og man får en vond sirkel.

Skal denne tragiske trenden snu, må verdenssamfunnet inn med en betydelig økonomisk støtte samt nye handelsordninger som gjør at de afrikanske landene på sikt kan bli selvbergende.

I tillegg må landene tilføres bred kompetanse og knowhow slik at man får modernisert infrastrukturen, utdanningssystemene og helsevesenet.

Og helsevesenet i de fleste av de vestafrikanske landene sliter og mange steder er sykehusene i en slik forfatning at de knapt kan yte effektiv hjelp.

Legeflukt

Et annet problem helsevesenet i mange av disse landene sliter med, er en utstrakt legeflukt. Mange av de afrikanske legene kommer fra den øvre middelklasse og overklassen og de har topp utdanning fra utlandet.

Siden lønningene på de afrikanske sykehusene er svært lave og arbeidsforholdene nesten umenneskelige, søker de seg bort til utenlandske sykehus hvor lønningene er langt høyere enn i hjemlandet og arbeidsforholdene normale.

Men de afrikanske legene reiser ikke i de skjøre cayucosbåtene. Nei, de reiser med fly på første klasse og tilbake i hjemlandet ligger helsevesenet mer og mer utarmet og i ruiner. Og hvis ikke noe snart skjer, vil verden stå overfor en katastrofe man neppe har sett maken til.

Nye beregninger som nylig ble presentert i spanske medier viser at om ingen ting skjer, vil det i 2025 være 90 millioner fattige i Afrika.

En tikkende bombe som når som helst kan detonere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes
Siste nytt
00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus