Skjuler granskning av offiserer

Skjuler granskning av offiserer
Skjuler granskning av offiserer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne-Grete Strøm-Erichsens departementet nekter nå å opplyse hvor mange offiserer som for tiden granskes for underslag og korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste halve året har Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, gjennom sin nye varslingskanal, fått inn åtte tips om uregelmessigheter blant norske offiserer.

Men nå nekter Forsvarsdepartementet (FD) å si konkret hvor mange meldinger som har fulgt den ordinære tjenestevei fra Forsvarsstaben til politiske myndigheter i FD.

«Et fåtall», er den nærmeste en kommer en konkretisering.

- Forsvarsdepartementet ønsker ikke å tallfeste antall saker nærmere, heter det i en epost fra FDs informasjonsavdeling til ABC Nyheter.

Tidligere i uka har ABC Nyheter trukket fram en obersts økonomiske krumspring.

En kaptein forsøkte først å varsle om det han oppfattet som uhjemlet og lovstridig bruk av penger via Forsvarets interne organer. Men etter at saken ble forsøkt lagt død, selv om en intern etterforskning hadde gitt kapteinen rett på en rekke punkter, valgte den 50 år gamle kapteinen å også varsle departementet via forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens nye varslingskanal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og der behandles den ennå, opplyser FD til ABC Nyheter i dag.

I sin begrunnelse for hvorfor offentligheten ikke skal kunne opplyses om hvor mange ganger Forsvarsstaben har opplyst departementet om klangerverdige forhold eller pågående undersøkelser, heter det:

«Vi er ikke i besittelse av noe dokument som omhandler en samlet oversikt over antall saker».

Departementet viser til at offentlighetsloven knytter innsynsretten først og fremst til saksdokumenter og mener innsyn må relatere seg til et allerede eksisterende dokument.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristine Holm er juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund, og hun mener FD med dette utfordrer idealet om «god forvaltningsskikk»:

- Om bare 2-3 måneder kommer det en ny offentlighetslov og her vil man få rett til innsyn i nettopp sammenstilling av opplysninger, sier hun.

- Stortinget har med andre ord sett nødvendigheten av dette. Derfor mener jeg det vil være innenfor god forvaltningsskikk å frigi denne opplysningen. At departementet tidligere har opplyst at det er snakk om «et fåtall saker» tyder jo på at de har en oversikt som lett kan gjøres tilgjengelig, sier Holm.

Dagens Næringsliv skrev i går at det fortsatt pågår undersøkelser rundt ti ansatte i Forsvaret og departementet etter fjorårets avsløringer rundt kontakten mellom ansatte i Forsvaret og Siemens.

Se også:

300.000,- på heisatur, Forsvaret betalte

Foto: Scanpix