Kreml: StatoilHydro får oppdrag på Stockman

Kreml: StatoilHydro får oppdrag på Stockman
Kreml: StatoilHydro får oppdrag på Stockman
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml uttaler at StatoilHydro skal få hjelpe det statlige Gazprom med å utvikle Stockmans gassfelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

StatoilHydro signerer torsdag en avtale med Gazprom om å gå inn som partner i fase én av Stockman-prosjektet, skriver selskapet i en børsmelding. StatoilHydro har fått avtalen i samarbeid med det franske olje- og gasselskapet Total, melder NTB.

- Vi bekrefter at det vil bli en signering i dag, men når det gjelder ytterlige informasjon om avtalen, må vi komme tilbake til det når den er signert, sier informasjonsdirektør i Statoil, Ola Morten Aanestad, til ABC Nyheter.

Forhandlinger om deltakelse i Stockman-utvinningen har pågått i flere måneder mellom russiske myndigheter og internasjonale selskap. Stockman-feltet ligger i Barentshavet, omkring 500 kilometer utenfor kysten av Russland. Feltet antas å inneholde hele 2.500 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass – mer enn dobbelt så mye som Norges største gassfelt Troll.

Nordområdene
- Hydro har vært tungt inne i Stockman siden begynnelsen av 90-tallet, og kjenner dette ut og inn. Det er betryggende at denne kompetansen kommer inn i dette prosjektet. For alle oss som er interessert i nordområdevirksomhet betyr det veldig mye at dette feltet blir utviklet på en mest mulig profesjonell måte, sier Kåre Storvik til ABC Nyheter.

Han har jobbet i forhold til petroleumssektoren i Russland siden 1989 og ledet flere Kværner-selskap. Siden han pensjonerte seg har han fungert som oljevernskonsulent.

Gazprom er verdens største gassprodusent. Selskapet rår over rundt 16 prosent av verdens totale forekomster av naturgass, og står for nærmere 20 prosent av verdens totale gassproduksjon. Gazprom eksporterer gass til 32 land.

Glade politikere
- Det er gledelig at StatoilHydro nå kommer inn i Stockmanfeltet. Det styrker det norsk-russiske naboskap og vårt strategiske partnerskap på energisektoren i nord. Deltakelsen understreker også vårt felles ansvar for en bærekraftig ressursforvaltning i Barentshavet, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

- Deltakelsen viser at StatoilHydro hevder seg i den internasjonale konkurransen om de store oppgavene, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Signerer torsdag
Avtalen vil gi StatoilHydro en eierandel på 24 prosent i Shtokman Development Company hvor Gazprom og Total er de to andre partnerne.

StatoilHydro-aksjen steg umiddelbart på Oslo Børs med tre prosent da nyheten ble kjent.