– Norske juletrær er for stygge

– Norske juletrær er for stygge
– Norske juletrær er for stygge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske juletreprodusenter innrømmer at danske juletrær er penere enn norske. Nå vil de bruke plantevernmidler for å ta opp konkurransen med danskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Norske juletrær er styggere enn de danske på grunn av forbudet mot bruk av vekstregulerende midler, mener norske juletreprodusenter. Nå krever de å få ta middelet i bruk igjen. Ellers vil danskene overta hele det norske juletremarkedet, skriver Nationen.

- Vår edelgran er åpen i toppen, mens danskenes gran har en tettere krans. Vi produserer B-trær sammenlignet med danskene, sier daglig leder Steinar Haugse i juletreprodusentenes organisasjon, Norsk Pyntegrønt Forsøksring.

I fjor ble det omsatt 1,6 millioner juletrær her i landet. Om lag 350.000 av disse var danske.

Standard-juletre

- De proffe oppkjøperne vil ha en standardisert utforming på juletrærne. De ser på trær med toppskuddvekst som ikke salgbart, hevder Haugse.

Tidligere denne uka møtte han mat- og landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) for å diskutere juletrenæringas rammevilkår.

- Vi fikk høre at den generelle trenden er at det skal brukes minst mulig kjemikalier. Men nå må statsråden få lov til å tenke over det vi la fram. Vi vil fortsette å kjempe for det vi ønsker gjennomslag for, hvis det ikke skjer noe innen rimelig tid, sier Haugse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vraksortering

Men eksporten av juletrær er likevel rekordstor. Årsaken er stor tremangel ute i Europa. Trær som ingen vil ha i stua her på berget, selger godt utenlands.

I år blir det eksportert 12.000 norske juletrær, hovedsakelig til Tyskland og England. I fjor ble det solgt beskjedne 3.000 trær til utlandet.

- Det finnes ikke noe mer kresne kunder enn norske juletrekjøpere. Trærne vi eksporterer, kunne vi aldri ha solgt her i landet. Det er vraksortering, sier Haugse. (©NTB)