Meny

Taper kampen om innvandrerne

Taper kampen om innvandrerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU vil lokke til seg 20 millioner faglærte arbeidere med et såkalt «blått kort.»

«Blue card» vil bli et forenklet arbeidsvisum for EU, med sikte på å lokke høyt kvalifiserte innvandrere til unionen. Aktuelle arbeidstakere vil bli tilbudt økonomiske fordeler, lettere tilgang på bolig og forenklet saksgang, melder Reuters.

De 27 EU-landene ønsker å konkurrere med det amerikanske «green card»-systemet om høyt utdannede arbeidsinnvandrerne. Denne formen for arbeidsinnvandring blir stadig viktigere i land der gjennomsnittsalderen er på oppadgående. Det er ventet at EU-området med dagens tempo vil mangle omkring 20 millioner arbeidere innen 2030.

Bosetting Tanken er å tilby permanent bosetting hvor som helst i EU etter fem års jobbing, melder Times Online.

- For øyeblikket forsvinner de best kvalifiserte innvandrerne til Canada, USA og Australia. Hvorfor? Fordi vi har 27 forskjellige og mostridende prosedyrer i EU. Dersom vi vil styrke veksten må vi handle, men det vil bare fungere om vi handler sammen, sier presidenten for EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, ifølge Times Online.

Det er anslått at 85 prosent av de ufaglærte arbeidsinnvandrere i verden setter kursen for Europa, mens bare fem prosent drar til USA. Til sammenligning reiser 55 prosent av de faglærte arbeiderne til USA og kun fem prosent til EU.

Frynsegoder
EU har lagt frem forslag om et raskere immigrasjonssystem for de best kvalifiserte arbeiderne.

«Blue card» vil gjelde arbeidsinnvandrere som har fått tilbud om ettårskontrakter til en verdi av minst tre ganger landets minstelønn.

- For å tiltrekke oss de best kvalifiserte arbeiderne vil vi innføre spesielle tiltak for å legge til rette for bosetning og tilgang til arbeidsmarkedet, sier europakommisjonær for «rettferdighet, frihet og sikkerhet», Franco Frattini, ifølge Reuters.

Prioriterer polakker
Systemet er likevel ment å sikre EU-borgere prioritet foran innvandrere.

- Vi har beholdt dette prinsippet, slik at vi ikke ender med en situasjon der en indisk ingeniør blir prioritert foran en ingeniør i Polen, Ungarn eller et av de andre nye medlemslandene, sier Frattini.

Ideen er at kortet skal kunne fornyes etter to år. Forutsatt at alle medlemslandene kan bli enige om det nye systemet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus