Har fått åtte «varsel»

Har fått åtte «varsel»
Har fått åtte «varsel»

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens nye varslingskanal har fått åtte «varsel» på et halvt år. Tre etterforskes fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da forsvarsministeren åpnet sin nye varslingskanal for et drøyt halvår siden, var det neppe noen uniformerte som slapp jubelen løs. Forsvaret skulle gjerne ha vasket sitt eget skittentøy i de lukkede rom og ikke med Forsvarsdepartementet (FD) sin hjelp.

Siden den gang har departementet fått åtte «varsel», opplyser departementet til ABC Nyheter. Fem av disse har kommet fra anonyme.

Mandag kunne ABC Nyheter fortelle historien om en oberst som brukte 300.000,- kroner av offentlige penger på et julebord.

- Forsvaret skal opptre ryddig og troverdig, både som organisasjon og som enkeltpersoner, understreket forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun i mars lanserte etiske grunnregler og en egen varslingskanal for økonomiske misligheter.

Men hittil er det relativt små saker som er avdekket på tvers av de tradisjonelle kanalene. To av varslingene er henlagt, to defineres som «ingen sak» og en femte er behandlet uten å få status som noen mislighetssak.

Resten er nå under behandling.

- De har hatt en substans som har krevd nærmere undersøkelser, oppfølging og sluttføring, opplyser Sunniva Tofte som er seniorrådgiver i FDs kommunikasjonsenhet.

Saken om obersten som hadde heisetur og julebord på Forsvarets regning, er en av sakene som er meldt inn til FD.

Men det er ukjent hvor mange saker som behandles internt av Forsvaret og som de ikke informerer videre om.

En av de som ikke ble forbauset over ABC Nyheters sak om obersten, er advokat Dag Steinfeld som også forsvarer kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik i saken som sivile myndigheter har anlagt mot offiseren.

- Forsvarsledelsen har vist usedvanlig liten vilje til å gi fra seg informasjon, er Steinfelds erfaring.

Se også:

300.000,- for heisatur, Forsvaret betalte, mandag 22.10

- Forsvaret skjuler misligheter, mandag 22.10

Foto: Scanpix

Personvernpolicy