Styrtrik nordmann mot terror

Styrtrik nordmann mot terror
Styrtrik nordmann mot terror

Den norske rederarvingen Jan Henrik Jebsen (46) finansierer anti-terrorsenter i USA. - Vi kommer til å bli utsatt for attentat i Norge i tiden fremover, sier han til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOT TERROR:

Jan Henrik Jebsen vil bidra til å forebygge terroranslag. Foto: The Jebsen Center for Counter-Terrorism Studies.

- Det er bare et spørsmål om tid. Vi er en alliert av USA, og har tropper i Afghanistan, sier finansmannen Jan Henrik Jebsen til ABC Nyheter.

Han kommer fra den kjente norske rederfamilien Jebsen, og har vært med på å opprette The Jebsen Center for Counter-Terrorism Studies i USA.

- Jeg er opptatt av hva vi kan gjøre for å sikre vår infrastruktur og medborgere mot unødig tap av liv i Norge, Verden og Europa, sier Jebsen.

Les også ABC Nyheters intervju med direktøren ved Jebsen Center: Frykter Al-Qaida-wannabes


- Undergang
- Militante islamister og jihadister ønsker vår sivilisasjons undergang. Mange av disse menneskene kommer fra veldig vanskelige forhold, og har en radikal og uriktig tolkning av islam.

- Vi ser det som veldig viktig å kommunisere hva krigen i Afghanistan, Irak og våre egne hjemland og byer går ut på. Dette er en sivil, militær og ideologisk konflikt. Derfor er det viktig med utdannelse og generell folkeopplysning, sier han.

- Vi forsøker blant annet å se på hvordan man kan hjelpe og støtte moderate muslimer. Et annet viktig poeng er utdannelse av kvinner, sier Jebsen.

Patenter
Anti-terrorsenteret som bærer hans navn ved Fletcher School of Diplomacy and Law i Massachusetts mottar hvert år betydelige beløp fra den norske finansmannen.

- Jeg kommer med et årlig bidrag, men vil ikke si hvor mye.

Han engasjerer seg også i sikkerhet gjennom selskapene i Gamma Applied Visions Group, som han etablerte i 2002. Gruppen eier selskap innen blant annet forsvar, antiterrorisme og medisinsk utstyr. Jebsen har søkt en rekke patenter innen disse feltene.

- I selskapet ProTechT Solutions har vi for eksempel utviklet et produkt som heter Certinite. Man fyller tanken på for eksempel en skolebuss eller båt med dette, og det gjør at tanken ikke kan eksplodere. Dermed kan den ikke bli våpen for terrorister, og man unngår eksplosjoner, sier han.

Milliarder
- Vi har også et selskap innenfor medisinisk utstyr der vi bruker bølgeteknologi til å helbrede sykdommer mye raskere. Vi har hatt ganske spektakulære resultater innen sportsmedisin, gynekologi og veterinærmedisin, sier Jebsen.

Jebsen, som er bosatt i Sveits, solgte seg nylig ut av familierederiet Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi, som han har kontrollert sammen med moren og sine to brødre, meldte Dagens Næringsliv lørdag i forrige uke.

Ifølge DN.no økte Jebsen i 2004 sin formue med 1,35 milliarder kroner. I 2007-ligningen er han imidlertid oppført med kun 4.095 i formue og 29 kroner i skatt. Selv ønsker han ikke å fortelle nøyaktig hva han sitter på.

- Vår familie er kjent for ikke å være så veldig glade for å være i pressen. Vi ønsker å holde så lav profil som mulig.

Personvernpolicy