- Det handler om ytringsfrihet

- Det handler om ytringsfrihet
- Det handler om ytringsfrihet
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Startsiden tapte i dag siste runde i saken om pekere til pengespill er i strid med norsk lov. Lotterinemnda har stadfestet Lotteritilsynets vedtak om at nettstedet må fjerne pekerne. - Meget beten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er for oss først og fremst en viktig prinsippsak som handler om hvem som skal redigere norske medier, sier ansvarlig redaktør for ABC Startsiden (og ABC Nyheter) Espen Udland.

Han vurderer nå rettslige skritt etter at klagen til Lotterinemnda ikke førte fram.

- Vi vil først innhente uttalelser fra vår advokat, Norsk Redaktørforening og andre som har kompetanse på ytringsfrihet. Deretter vil vi foreta en samlet vurdering, sier Udland.

Pålagt å fjerne pekere

Det var Lotteri- og stiftelsestilsynet som i mars i år varslet ABC Startsiden om at nettsiden måtte fjerne pekere til utenlandske pengespill som Centerbet og Ladbrokes. Dette fordi tilsynet mente pekerne var i strid med Lotteriloven. Den slår fast at det er forbudt å drive markedsføring eller formidling av pengespill og lotterier som ikke har særskilt tillatelse. Tilsynet varslet dagbøter på 5000 kroner hvis pekerne ikke ble fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lotterinemndas begrunnelse for å støtte Lotteritilsynets vedtak er at pekerne bidrar til å øke omsetningen til de aktuelle spillselskapene. Hvis pekerne hadde inngått i en redaksjonell sammenheng ville de trolig ikke ha vært omfattet av loven, mener nemnda. Men pekersamlingen har etter Lotterinemndas mening «for lite redaksjonelt utfyllende tekst og kommentarer til at den alminnelige bruker vil oppfatte dette som en redaksjonell artikkel».

Grunnleggende uenig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Udland er grunnleggende uenig i vurderingen til begge de statlige organene.

- For det første opplever jeg dette som en prinsipiell sak med hensyn til hvem som skal redigere norske medier. For det andre: Er det opp til et statlig tilsyn, eller en statlig nemnd, hva som er en redaksjonell artikkel og hva som ikke er det?

- For oss handler derfor ikke dette først og fremst om pengespill, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Startsiden har etter Lotterinemndas pålegg i vår endret det oppsettet pekerne inngår i. Ifølge Udland er nå selve katalogen en lang artikkel hvor pekere til bettingselskaper inngår i en større helhet, sammen med pekere til offisielle spilltjenester, som Norsk Tipping og Rikstoto. Også egne pekere om spilleavhengighet og nettsteder som tilbyr hjelp til spilleavhengige er lagt inn. Men dette var ikke nok til å påvirke Lotterinemndas syn.

Heidi Heggdal, fungerende leder i Lotterinemnda, ønsker ikke å bli intervjuet om vedtaket. I en mail til ABC Nyheter skriver hun: «Lotterinemnda behandler klagesaker og treffer begrunnede vedtak. Lotterinemndas vurdering av en klagesak fremgår av vedtaket og det har ikke vært nemndas praksis å kommentere eller utdype egne vedtak. I denne saken er vedtaket enstemmig og i samsvar med Lotteritilsynets vedtak.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Meget betenkelig

Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, støtter ABC Startsiden fullt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er meget betenkelig om Lotteritilsynet og Lotterinemnda begynner å definere hva som er journalistikk, sier Jensen, som understreker at Redaktørforeningen har støttet både ABC Startsidens opprinnelige nettside med pekere og den nåværende versjonen.

Han mener dette vedtaket ligger langt utenfor det mandatet statlige tilsyn har, og bør ha.

- Hensikten med loven er å avskjære og begrense markedsføring og formidling av denne typen spill. Mens i ABC Startsidens tilfelle er det snakk om en nett-tjeneste som det ikke er betalt for, som man ikke kan bestille og som heller ikke kan påvirkes av de produktene det lenkes til.

I sin redegjørelse skriver Lotterinemnda at også hensynet til spilleavhengige medvirket til at nemnda fant det forsvarlig å gripe inn i den grunnlovsfestede retten til ytringsfrihet. Arne Jensen mener at dette helt klart ikke rettferdiggjør et slikt inngrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis vi har statlige tilsyn som bitvis kan plukke ytringsfriheten fra hverandre, da har vi et prinsipielt problem. Da trengs det en rettslig avklaring. Jeg er tvilende til at nemndas tolkning holder i forhold til både paragraf 100 i Grunnloven («ytringsfrihetsparagrafen») og den europeiske Menneskerettskonvensjonen, avslutter Jensen.

Se også:

Vil sensurere Startsiden

Vil sensurere svensk spill-selskap

Lotteritilsynet vinner første stikk

Lotteritilsynet vil forby pengespill-linker

--

Mona Vaagan er frilansjournalist og har skrevet denne artikkelen på oppdrag for ABC Nyheter (som er eid av ABC Startsiden).