Økokrim: Henriksen hadde en langsiktig plan

Økokrim: Henriksen hadde en langsiktig plan
Økokrim: Henriksen hadde en langsiktig plan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiktive fakturaer, underslag, omgåelse av regnskapsregler, sammenblanding med private interesser og ulovlig samarbeid med eksterne næringsaktører er noen av hovedpunktene i Økokrims anklager mot den t

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere vannverksdirektør Ivar T. Henriksen erklærte seg ikke skyldig i samtlige tiltalepunkter da rettssaken mot ham og fire andre tiltalte startet i Lillestrøm tingrett mandag.

Økokrim mener Ivar T. Henriksen og sønnen Pål H. Henriksen systematisk tappet de interkommunale selskapene Nedre Romerike Vannverk (NRV) og Sentralanlegget RA-2 for rundt 70 millioner kroner.


Det klarte de med hjelp fra slamkjøreren Eilert Støen, Hallvard E. Aanonli i Teknikk og Anlegg og entreprenørselskapet Peab, ifølge den omfattende tiltalen på rundt 70 underpunkter.

Familieselskap

- Ivar T. Henriksen hadde selv hånd om alle fakturaene i selskapene. I tillegg ble alle anskaffelser av mobilt utstyr utgiftsført ved anskaffelsen og ikke aktivert i balansen. Dette har vært viktige faktorer for gjennomføringen av det som er omtalt i tiltalen, sa førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

Han mener å kunne føre bevis for at den nåværende pensjonisten Ivar T. Henriksen har hatt et langsiktig perspektiv.

- Hans strategi var å ha tålmodighet og la tiden arbeide for seg, sa Stoltenberg.

Han tegnet et bilde med utstrakt sammenblanding av roller, og gikk inngående inn i selskapene VA Drill AS, eid av Henriksen og hans to barn, Henriksens selskap i Sør-Afrika Unitrade, som ifølge Økokrim har tilknytning til ni farmer i Sør-Afrika, og Teknikk og Anlegg AS, som eies av medtiltalte Hallvard E. Aanonli.

Mange beslag

Tiltalen på grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon har en strafferamme på 20 års fengsel.

Saken startet i september 2005 da Aftenposten rullet opp de angivelige lovbruddene knyttet til NRV/RA-2. Umiddelbart etter avsløringene tok Økokrim tak i saken.

- Vi har gjort ransakinger på en rekke steder og tatt mange beslag, sa førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim i sitt innledningsforedrag.

Etterforskningen har blant annet ført til ransaking og beslag i Tyskland og Sør-Afrika. Stoltenberg sier at Økokrim vil føre to typer bevis i denne saken, både gjennom vitner og beslaglagte dokumenter.

Peab

Entreprenørfirmaet Peab sitter også på tiltalebenken, og var eneste av de tiltalte som erkjenner å ikke kunne utelukke at en tidligere ansatt har begått uregelmessigheter. Økokrim mener at det utelukkende er tidligere adm. direktør Roland Swensson som skal ha medvirket til straffbare handlinger. Swensson omkom under tsunamien i Thailand 2. juledag 2004.

Peab har tidligere blitt ilagt et forelegg på 15 millioner kroner, som selskapet nektet å betale.

- Vi mener at Ivar T. Henriksen har vært avhengig av å samarbeide med eksterne aktører for å begå det tiltalen omfatter, sa Stoltenberg.Tingretten har satt av ti uker til saken. Mandag og tirsdag bruker aktoratet på sitt innledningsforedrag. (©NTB)