Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper

Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper
Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjell Magne Bondevik har endret standpunkt, og ber finansminister Kristin Halvorsen trekke oljefondet ut av selskaper som samarbeider med juntaen i Burma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regjeringen bør lovfeste økonomiske sanksjoner mot Burma, sier Kjell Magne Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Men den tidligere statsministeren går lenger. Han ønsker også at Regjeringen skal bruke Statens Pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, som et politisk virkemiddel overfor militærjuntaen.

- Selv om oljefondet ikke investerer direkte i burmesiske selskaper, er fondet inne i en rekke selskaper som har forretningssamarbeid med Burma.

Det gjelder blant andre koreanske Daewoo og franske Total.

- Dette handler om å gi riktige signaler overfor et særdeles brutalt diktatur. Finansministeren bør be Etikkrådet legge fram forslag om hvordan fondet kan trekke seg ut av selskaper som er inne i Burma, sier Bondevik.

Børge Brende, som sitter på Stortinget for Høyre og er tidligere statsråd i Bondevik-regjering, mener at utspillet om å bruke Oljefondet mot Burma-selskaper må vurderes seriøst.

- Etter min mening har ikke Finansdepartementet engang utnyttet dagens regler godt nok. Ett eksempel er koreanske Daewoo, som sannsynligvis eksporterer våpen til juntaen, sier Brende til Stavanger Aftenblad. (©NTB)