Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper

Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper
Bondevik vil trekke oljefondet ut av Burma-selskaper

Kjell Magne Bondevik har endret standpunkt, og ber finansminister Kristin Halvorsen trekke oljefondet ut av selskaper som samarbeider med juntaen i Burma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen bør lovfeste økonomiske sanksjoner mot Burma, sier Kjell Magne Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Men den tidligere statsministeren går lenger. Han ønsker også at Regjeringen skal bruke Statens Pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, som et politisk virkemiddel overfor militærjuntaen.

- Selv om oljefondet ikke investerer direkte i burmesiske selskaper, er fondet inne i en rekke selskaper som har forretningssamarbeid med Burma.

Det gjelder blant andre koreanske Daewoo og franske Total.

- Dette handler om å gi riktige signaler overfor et særdeles brutalt diktatur. Finansministeren bør be Etikkrådet legge fram forslag om hvordan fondet kan trekke seg ut av selskaper som er inne i Burma, sier Bondevik.

Børge Brende, som sitter på Stortinget for Høyre og er tidligere statsråd i Bondevik-regjering, mener at utspillet om å bruke Oljefondet mot Burma-selskaper må vurderes seriøst.

- Etter min mening har ikke Finansdepartementet engang utnyttet dagens regler godt nok. Ett eksempel er koreanske Daewoo, som sannsynligvis eksporterer våpen til juntaen, sier Brende til Stavanger Aftenblad. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus