- Ville hengt oljefondets leder

- Ville hengt oljefondets leder
- Ville hengt oljefondets leder

Den amerikanske forskeren Peter J. Katzenstein synes Norge tjener for lite på oljefondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge burde tjene mer på pengene sine, og gjøre noe med det de tjener, sier Katzenstein.

Den anerkjente professoren jobber med internasjonale studier ved Cornell University i USA, og deltok torsdag på et UD-seminar om Norges rolle i verden. Han trakk frem en artikkel fra Financial Times der det heter at oljefondet i snitt har hatt en årlig avkastning på 6,5 prosent siden 1997.

- På Wall Street ville man blitt hengt for den type tall oljefondet produserer, sa Katzenstein i starten av sitt innlegg.

- I USA ville man fra et slikt fond forventet en årlig avkastning på mellom 14 og 20 prosent, utdyper professoren overfor ABC Nyheter.

- Stater er sjelden særlig gode til å følge markedsutviklingen. Oljefondet har vært trege i forhold til å finne ut hvordan de skal håndtere sin store portefølje.

Risiko
Målet for professorens kritikk tar utspillet med stoisk ro.

- Enhver avkastning må ses i forhold til risiko. Man kunne fått høyere avkastning med høyere risiko, sier oljefondets avtroppende leder, Knut Kjær, til ABC Nyheter.

- Man kunne også økt avkastningen ved å ha en høyere aksjeandel. Denne er nå bestemt økt fra 40 til 60 prosent, og på sikt vil man kanskje få den opp i 70 prosent.

De siste årene har mange amerikanske fond tjent mye på eiendom og private equity (fond som kjøper opp selskap og tar dem av børs). Disse markedene har Stortinget og Finansdepartementet besluttet at oljefondet ikke skal investeres i.

- Finansdepartementet og Stortinget har hittil valgt lavere risiko ved lavere aksjeandel. De har også valgt å ikke investere i eiendom og private equity, sier Kjær.

- Står seg bra
Også hos Finansdepartementet trekker man frem risiko som svar til professorens slakt.

- For å få den type forventet avkastning han referer til måtte vi hatt en helt annen risikoprofil, sier ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, Martin Skancke, til ABC Nyheter.

- Akkurat de siste fire årene har vi gjort det litt dårligere enn andre fond, men sammenligninger mellom vårt fond og andre fond viser at når man korrigerer for en del forhold står avkastningen seg relativt bra sammenligenet med andre.

- Etter vedtaket om å øke aksjeandelen i fondet fra 40 til 60 prosent vil også forventet avkastning øke.


Oppdatert med lenke til Financial Times-artikkelen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus