Slutt for Reiten som styreleder i StatoilHydro

Slutt for Reiten som styreleder i StatoilHydro
Slutt for Reiten som styreleder i StatoilHydro

Eivind Reiten trakk seg torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Litt over klokka 18 torsdag kveld var det slutt. Da orienterte Eivind Reiten olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) og næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) at han trekker seg som styreleder i StatoilHydro.

Reiten benektet at han hadde vært utsatt for politisk press før han tok avgjørelsen.

Han sa at årsaken er at det ble umulig å fortsette på grunn av den mulige korrupsjonssaken i Libya. Omfanget av denne saken er trolig større enn først antatt.

Hydrosjefen innkalte til pressekonferanse på kort varsel. Tilsynelatende uberørt av sakens alvor forklarte han sine beveggrunner.

- Av hensyn til StatoilHydro har jeg etter en nøye vurdering kommet til at det er riktig å trekke meg fra stillingen som styreleder i StatoilHydo. Jeg gjør det av hensyn til selskapet. Det var en tung beslutning, men jeg kan ikke lenger lede styret på en god nok måte for selskapet så lenge undersøkelsene pågår, sa han.

Eivind Reiten fortsetter imidlertid som konsernsjef i Hydro.

Under hardt press
Reiten har vært under hardt press siden det mandag ble kjent at Hydro har en mulig korrupsjonssak hengende over seg. I kjølvannet av overtakelsen av Saga Petroleum i 1999 ble det betalt rundt 60 millioner kroner etter datidens kurs i henhold til en tvilsom konsulentavtale.

Reiten avslo konsekvent å uttale seg om den mulige korrupsjonssaken. Han innrømmer at både denne saken og opsjonssaken i sommer har vært en stor belastning.

- Jeg skulle selvsagt gjerne vært begge sakene foruten. Men ingen kan reise tvil om min ryddighet i disse sakene. Hensynet til selskapene har gått foran min egen person, understreket han.

Økokrim kontaktet

Hydro har også kontaktet Økokrim i forbindelse med at foreløpige undersøkelser kan tyde på at Hydro kan ha benyttet et tidligere omtalt konsulentselskap knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya mer aktivt enn først antatt.

Fordi Økokrim er kontaktet ville ikke Reiten kommentere fakta i saken.Torsdag var han mest opptatt av at saken skulle bli skikkelig belyst.

- Jeg har vært veldig opptatt av å spille med helt åpne kort i denne saken, sa han.Tirsdag kontaktet Hydro advokat Jan Fougner i Advokatfirmaet Wiersholm som er blitt bedt om å lede en undersøkelse av selskapets tidligere Libya-portefølje. Det amerikanske advokatfirmaet Shearman & Sterling LLP bistår i undersøkelsene.

Reiten understreker at det ikke er satt noen tidsfrist for når det skal konkluderes, men sier at hensikten er å få en rask avklaring. (©NTB)

Personvernpolicy