Uregelmessigheter i Hydros Libya-engasjement

Uregelmessigheter i Hydros Libya-engasjement
Uregelmessigheter i Hydros Libya-engasjement
Artikkelen fortsetter under annonsen

StatoilHydro vil mandag redegjøre for Hydro Olje og Energis sitt engasjement i Libya. Selskapet har avdekket det som kan være uregelmessigheter rundt en faktura på 300.000 dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hydros etiske regelverk sier at enhver ytelse vi betaler skal vi forstå hva den blir brukt til. Det var ikke tilfelle her, sa Eivind Reiten ifølge Dagbladet på en pressekonferanse i 09-tida i dag med referanse til utbetalingen for sju år siden.

Konsernsjef Eivin Reiten avviser ifølge E24 at Hydro har lik i lasten.

- Det er ikke påvist at det er noen regelbrudd, men vi skal forsikre oss om at så ikke er tilfelle.

Hydro overtok virksomheten i Libya i forbindelse med et oppkjøp av en del av Saga Petroleum i 1999.

I forbindelse med sammenslåingen av Statoil og Hydro Olje og Energi, har det blitt stilt spørsmål ved Hydros engasjement i Libya. Et engasjementet som gjelder eierskap i to felt Mabruk (25 prosent) og Murzuq (8 prosent).

Før Hydro overtok, arbeidet Saga med å få et større utforskningsareal som operatør. I forbindelse med dette arbeidet ble det inngått konsulentavtaler som forutsatte betaling av betydelige beløp. Da Hydro ble kjent med disse avtalene, valgte selskapet å si nei til et tilbud om som ville gitt tilgang til utforskningsarealene. Grunnen var at Hydro ikke kunne gå god for at disse avtalene var i tråd med selskapets etiske retningslinjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med et planlagt salg der en ønsket å trekke seg ut av Libya, ble det betalt 6,85 millioner dollar for å komme seg ut av avtalene inngått av Saga.

Salget ble imidlertid ikke noe av, og Hydro valgte å fortsette sitt engasjement. Grunnen er at selskapet mener at arbeidsforholdene i Libya er bedret, og i 2006 innførte Libya et nytt lisenssystem i tråd med internasjonale retningslinjer.

Hydro har imidlertid avdekket at det er blitt sendt to fakturaer til selskapet fra operatørene på det ene feltet som det er grunn til å stille spørsmål ved. Den ene kom i 2002 og var på 900.000 dollar. Selskapet kunne ikke slå fast at denne var i samsvar med selskapets etiske retningslinjer, og kravet ble avvist.

En tilsvarende faktura kom i 2000, og denne fakturaen ble betalt.

StatoilHydro vil nå jobbe for å få fram fakta rundt saken, opplyser selskapet i en pressemelding. (©NTB)