Uregelmessigheter i Hydros Libya-engasjement

Uregelmessigheter i Hydros Libya-engasjement
Uregelmessigheter i Hydros Libya-engasjement

StatoilHydro vil mandag redegjøre for Hydro Olje og Energis sitt engasjement i Libya. Selskapet har avdekket det som kan være uregelmessigheter rundt en faktura på 300.000 dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hydros etiske regelverk sier at enhver ytelse vi betaler skal vi forstå hva den blir brukt til. Det var ikke tilfelle her, sa Eivind Reiten ifølge Dagbladet på en pressekonferanse i 09-tida i dag med referanse til utbetalingen for sju år siden.

Konsernsjef Eivin Reiten avviser ifølge E24 at Hydro har lik i lasten.

- Det er ikke påvist at det er noen regelbrudd, men vi skal forsikre oss om at så ikke er tilfelle.

Hydro overtok virksomheten i Libya i forbindelse med et oppkjøp av en del av Saga Petroleum i 1999.

I forbindelse med sammenslåingen av Statoil og Hydro Olje og Energi, har det blitt stilt spørsmål ved Hydros engasjement i Libya. Et engasjementet som gjelder eierskap i to felt Mabruk (25 prosent) og Murzuq (8 prosent).

Før Hydro overtok, arbeidet Saga med å få et større utforskningsareal som operatør. I forbindelse med dette arbeidet ble det inngått konsulentavtaler som forutsatte betaling av betydelige beløp. Da Hydro ble kjent med disse avtalene, valgte selskapet å si nei til et tilbud om som ville gitt tilgang til utforskningsarealene. Grunnen var at Hydro ikke kunne gå god for at disse avtalene var i tråd med selskapets etiske retningslinjer.

I forbindelse med et planlagt salg der en ønsket å trekke seg ut av Libya, ble det betalt 6,85 millioner dollar for å komme seg ut av avtalene inngått av Saga.

Salget ble imidlertid ikke noe av, og Hydro valgte å fortsette sitt engasjement. Grunnen er at selskapet mener at arbeidsforholdene i Libya er bedret, og i 2006 innførte Libya et nytt lisenssystem i tråd med internasjonale retningslinjer.

Hydro har imidlertid avdekket at det er blitt sendt to fakturaer til selskapet fra operatørene på det ene feltet som det er grunn til å stille spørsmål ved. Den ene kom i 2002 og var på 900.000 dollar. Selskapet kunne ikke slå fast at denne var i samsvar med selskapets etiske retningslinjer, og kravet ble avvist.

En tilsvarende faktura kom i 2000, og denne fakturaen ble betalt.

StatoilHydro vil nå jobbe for å få fram fakta rundt saken, opplyser selskapet i en pressemelding. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus