Lover milliarder i bistand

Lover milliarder i bistand
Lover milliarder i bistand

Norge gir 5,5 milliarder kroner for å redusere dødelighet blant fødende kvinner og nyfødte i utviklingsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliarder i bistand
Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) deltok onsdag på Bill Clintons årlige Global Initiative-konferanse i New York. Norge vil bevilge 5,5 milliarder kroner for å redusere dødelighet blant kvinner i barsel og nyfødte over en tiårsperiode. (Foto: Kristine Nyborg / SCANPIX)

Mange kan reddes med enkle midler, sier statsminister Jens Stoltenberg.

På Bill Clintons årlige Global Initiative-konferanse i New York onsdag lanserte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) et nytt nettverk av statsledere som skal fokusere på å redusere spedbarnsdødelighet og antallet kvinner som dør i barsel.

– Disse folkene har gjort en flott innsats i dag, sa USAs tidligere president Bill Clinton da han takket statsminister Stoltenberg og andre internasjonale ledere etter lanseringen.

En milliard dollar

Statsministeren kunngjorde at Norge vil bevilge 1 milliard dollar, eller rundt 5,5 milliarder kroner, fram mot 2015 for å styrke innsatsen med å nå FNs tusenårsmål.

– Det dør en kvinne per minutt i forbindelse med barsel. Det er helt

meningsløst at den farligste dagen i en kvinnes liv, er den dagen de føder,

og at den farligste dagen i et barns liv, er den dagen de blir født. Det er meningsløst fordi det er så enkle midler som skal til for å redde mødre og mange nyfødte, sa Stoltenberg.

Milliarden kommer i tillegg til 1 milliard dollar som Norge allerede har bevilget til å styrke vaksineringen av barn.

Millioner dør årlig

Stoltenberg vil motivere til å behandle flest mulig, ved at helsestasjoner får betalt for antallet kvinner og barn de behandler, eller ved å betale kvinner direkte for at de skal søke behandling på helsestasjoner, kommer det fram i pressemeldingen fra Statsministerens kontor.

Den norske statsministeren har fått med seg blant annet den britiske statsministeren Gordon Brown og den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lulas da Silva i det nye nettverket av statsledere.

Hvert år dør fire millioner nyfødte i løpet av fire uker etter fødselen. En halv million kvinner dør i forbindelse med barsel eller mens de er gravide. De fleste av dødsfallene skjer i den fattigste delen av verden. (©NTB)

Personvernpolicy