Ikke fattige studenter

Ikke fattige studenter
Ikke fattige studenter

Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen): En økende andel studenter sparer til bolig og har i gjennomsnitt 125.000 kroner i banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:

Myten om den fattige studenten som lever på rester står for fall. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Penger - Foto Helge Hansen, Scanpix

Det viser en undersøkelse MMI Synovate har gjort for Postbanken. Den viser at 16 prosent av studentene ikke har sparepenger i det hele tatt, mens en gjennomsnittsstudent har 125.000 kroner. Økonomistudentene er flinkere til å spare enn andre studenter.

- De økte boligprisene og utviklingen i rentenivået kan være årsaken til at mange studenter setter av penger, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken til NTB.

For undersøkelsen, der 225 studenter i Oslo, Bergen og Trondheim er spurt, viser at hver fjerde student planlegger å kjøpe egen bolig i løpet av studietiden, 46 prosent av disse planlegger å finansiere boligkjøpet med en kombinasjon av egenkapital og lån, mens en av tre vurderer 100 prosent lånefinansiering.

God råd

Til tross for at andre undersøkelser, blant annet fra Statistisk sentralbyrå tidligere i år, har vist at noen studenter har betalingsproblemer, sier halvparten av studentene i undersøkelsen foretatt for Postbanken at de opplever å ha meget god eller ganske god råd, og at de i stor grad har råd til å leve slik de ønsker.

- Dette er svært høye tall, sier Dokk Holm.Sett i sammenheng med at mange studenter også oppgir at de sparer til dels høye beløp, mener hun at studenter generelt har god kontroll på egen økonomi.

Jobber på si'

Ni av ti studenter tar opp fullt studielån. Sett over tid har det vært en tendens til at stadig flere tar opp fullt lån. Nær halvparten av studentene har deltidsjobb ved siden av studiene, og tjener i gjennomsnitt 4.000 kroner i måneden. Allerede i studietiden ser en tendenser til forskjell mellom kjønnene, for mannlige studenter tjener gjennomsnittlig 1.600 kroner mer enn kvinnene. Kvinner og menn sparer likevel like store beløp.

Undersøkelsen viser også at universitetsstudenter i større grad enn ingeniør- og økonomistudenter har deltidsjobb. Åtte av ti studenter har sommerjobb der gjennomsnittslønna ligger på 20.000 kroner.

Hjelp hjemmefra

Undersøkelsen viser også at en av fire studenter får økonomisk hjelp fra foreldrene. Resultatene viser at selv studenter som har deltidsjobb mottar gjennomsnittlig 1.700 kroner i støtte hjemmefra. Studenter som ikke jobber på si' får i gjennomsnitt 2.700 kroner fra foreldrene. (©NTB)

Personvernpolicy