Går mot årets sjette rentehopp

Går mot årets sjette rentehopp
Går mot årets sjette rentehopp

Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen): Sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer trolig til å sette den norske renten opp onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
De fleste analytikerne at sentralbanksjef Svein Gjerdrem og styret i Norges Bank vil sette opp renten for sjette gang i år på sitt rentemøte onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Den europeiske sentralbanken endret ikke renten, den amerikanske satte den ned med et halvt prosentpoeng, men sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer trolig til å sette den norske renten opp onsdag.

Til tross for internasjonal finansuro de siste månedene tror de fleste analytikerne at styret i Norges Bank på sitt rentemøte onsdag kommer til å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed kan det gå mot årets sjette renteøkning og en styringsrente på 5,0 prosent.

Nye prognoser

- Vi tror mest på at renten økes nå, og at Norges Bank heller vurderer en langsommere renteoppgang deretter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Seniorrådgiver Mari Aasgaard Walle i Sparebankforeningen tror også at det kommer en renteheving onsdag.

- Det er en del usikkerhet rundt hva som blir utfallet av Norges Banks rentemøte, men vi tror det blir en renteheving på 0,25 prosentpoeng, sier Walle.

Dette er i tråd med sentralbankens siste renteprognose som ble lagt fram i juni. Der ble det varslet et rentenivå på 5,25 prosent ved utgangen av året. En må tilbake til våren 2003 for å finne tilsvarende høyt rentenivå.

Høy og lav

Arbeidsledigheten i Norge er rekordlav og lønnsveksten er høy. Samtidig viser SSBs tall at veksten hittil i 2007 at vært rekordhøy. Alt dette skulle tilsi en renteheving. De viktigste argumentene for at renten ikke blir hevet neste onsdag er den internasjonale finansuroen, en sterk kronekurs og en økt renteforskjell mellom Norge og europeiske land.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i NOR Markets tror at det er 70 prosent sjanse for at Norges Bank setter opp renten på onsdag. Hans kollega i SEB Norge, sjeføkonom Stein Bruun tror at et er 50 prosent sjanse for en renteøkning.

Dårlig betalingsevne

Seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken Markets tror derimot at det er svært lite sannsynlig at renten blir hevet onsdag.

- Når amerikanerne kutter renten såpass mye og den Europeiske sentralbanken ikke hevet renten, samtidig som kronen nå ligger rundt 4 prosent sterkere enn Norges Banks prognose, ser vi det som svært lite sannsynlig at de vil heve renten, sier hun.

Hun legger også vekt på Kredittilsynets rapporter som viser tendens mot dårligere betalingsevne.

Lavere rentetopp

Norges Bank har tidligere sagt at renten skal opp på 5,75 prosent i april 2008. Statistisk sentralbyrå anslo i sine siste økonomiske analyser at rentetoppen vil være nådd i begynnelsen av 2008 med en styringsrente på 5,25 prosent.

Makroøkonomene i DnB NOR justerte fredag ned sine antakelser om rentetopp, og tror nå at den blir på 5,75 prosent, en kvart prosent lavere enn tidligere anslag. (©NTB)

Personvernpolicy