Norske griselabber til Kina

Norske griselabber til Kina
Norske griselabber til Kina

Norsk slaktenæring vil eksportere griselabber til det svinekjøttglade Kina, men mener norsk byråkrati legger hindringer i veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fatland-gruppen anklager norsk byråkrati for å hindre en lukrativ eksport av biprodukter fra svin, som regnes som slakteriavfall her i landet.

- Norsk slakteribransje kunne tjent gode penger på å eksportere det som i dag er slakteriavfall til Kina. Men dessverre blokkeres vi av norsk byråkrati. Vi sliter dessverre med å få norske myndigheter til å prioritere kjøttbransjen som potensiell eksportbransje. De prioriterer bare fisk, sier eksportsjef Frederico A. Ferrannini Fick i Fatland-gruppen til Nationen.

Det som i Norge regnes som dyreavfall, er for kineserne fin mat.

- Svinelabber brukes i masse gryteretter i Asia, men i liten grad her hos oss. Vom-muskelen og hele vomma er nasjonalrett i mange europeiske land, og i Kina. Men Kina betaler best, sier Fick.

Fatland-gruppen må ut med 16 millioner kroner i året for å bli kvitt svinelabber, vommer og andre dyrerester som ikke brukes til mat her i landet.

Kina tar svært gjerne imot norsk fisk, men krever en avtale om animalske biprodukter med Norge. EU og Kina har en slik avtale.

- Denne avtalen kunne Norge bare kopiert. Men det har ikke skjedd så langt, sier Fick.

Han har vært i dialog med Landbruks- og matdepartementet i nesten ett år, uten å ha kommet noen vei. (©NTB)

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Personvernpolicy