- Norge kan tjene på krakk

- Norge kan tjene på krakk
- Norge kan tjene på krakk

Avtroppende sjef for oljefondet tror fondet er robust nok til å overleve et børskrakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLJERIKDOM:
Det norske oljefondet kan overleve og tjene på et eventuelt børskrakk, mener den avtroppende lederen for fondet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

- Det vil komme krakk av og til. Der og da vil det være negativt. Men oljefondet vil nesten mer enn noen andre investorer kunne stå igjennom krakket, bli med på oppturen, og faktisk stå bedre etterpå, sier avtroppende sjef for oljefondet, Knut N. Kjær, til ABC Nyheter.

- Fordi man kjøper opp aksjer som har falt i verdi?
- Nettopp.

- Så lenge den norske modellen vil stå gjennom svingningene, og man ikke begynner å selge når man er på bunn vil dette fortsatt kunnne gå meget bra.

Forandring fryder
Kjær ble ansatt for ti år siden for å bygge opp avdelingen i Norges Bank som forvalter oljefondet og hovedtyngden av Norges Banks valutareserver. Onsdag ble det kjent at han går av.

- Etter ti år har en organisasjon godt av en ny leder. Ti år er lenge. Det er sjelden folk sitter så lenge i en såpass utsatt stilling. Enhver organisasjon trenger av og til å fornyes fra toppen, og for meg er det viktig å få noen andre utfordringer, sier Kjær.

- Risikoen når man har vært ti år et sted er at andre begynner å komme og si at det er på tide med fornyelse. Jeg synes det er best at man tar den regien selv og kjenner sin besøkelsestid.

2200 milliarder

Under Kjærs ledelse har fondet vokst til 2200 milliarder kroner siden 1996. Det er investert i 3000 selskaper over hele verden.

Kjær blir sittende i stillingen til styret har funnet noen til å erstatte ham.

– Kjær har bidratt til svært gode resultater og til å bygge en effektiv forvaltningsorganisasjon og til anerkjennelse ute og hjemme. Vi skulle svært gjerne hatt med Kjær videre, men vi tar til etterretning at han ønsker å avslutte sin karriere i Norges Bank. Vi står nå overfor den krevende oppgaven med å finne hans etterfølger, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Personvernpolicy