Pengemaskin og folkefest

Pengemaskin og folkefest
Pengemaskin og folkefest

I helgen vil publikum legge igjen over 100 millioner kroner når de besøker Norges største ikke-sportslige arrangement, Dyrskun i Seljord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgens arrangement samler nærmere 90.000 mennesker og over 100 dyr. Men Dyrskun er ikke det eneste lukrative arrangementet for Seljord.

De 100 millionene kommer i tillegg til vel 50 millioner kroner som besøkende har lagt igjen i kommunen under andre av sommerens arrangementer, blant dem Dansebandfestivalen og Countryfestivalen.

Høy avkastning

- Tenker vi oss at til sammen 150.000 besøkende legger igjen en tusenlapp hver i Seljord i løpet av sommeren, så blir det en pen sum - nærmere 150 millioner kroner, sier daglig leder for Dyrskun Arrangement, Olav Berge til ABC Nyheter.

- Ettersom alt skjer på Dyrskplassen midt i Seljord sentrum, er vel det temmelig høy avkastning på fast eiendom.

Den årlige massemønstringen går av stabelen fra fredag til søndag inneværende uke. Vi snakker om et gigantarrangement som for lengst er blitt langt mer enn en møteplass for landbruket - med tivoli, salgsboder, underholdning, mat og alt som hører det «utvidede» markedsbegrep til.

- Plassen og arrangementene holder liv i store deler av kommunen, sier Berge.

- Ikke bare den lokale handelsstanden, men også lag og foreninger som trår til som frivillige.

I tillegg kommer omsetningen knyttet til de vel 550 utstillerne. Olav Berge regner med at det blir solgt landbruksmaskiner for mellom tre og fire hundre millioner kroner bare i løpet av de tre dagene.

- Men du kan nok mangedoble dette hvis vi tar med de kontaktene som knyttes her.

Øst møter vest

- Alle er velkomne til Dyrskun, det er lenge siden dette var bare et landbruksarrangement, sier prosjektleder Dag Sveinung Moen.

- Dette er folkefest for både telemarkinger, folk østfra og folk vestfra. Arrangementet har lange tradisjoner som dyremarked hvor øst møtte vest. Og vi er større enn Momarkedet, til tross for at de får sin dose med tv-dekning i beste sendetid hvert eneste år.

Mens arrangementet i fjor feiret 140-årsjubileum, kan de besøkende i år merke seg et nytt bygg. På to hundre kvadratmeter er det blitt plass til restaurant, kontorer for arrangører og utstillere og et eget småskalakjøkken. Bygget deles med Mattilsynet i Øvre Telemark.

Fyll og bråk

Med stort og smått, besøkende og utstillere, vil det samle seg nærmere 90.000 mennesker i Seljord førstkommende helg. Til sammenligning var det opptil 150.000 besøkende per dag på det som i nyere tid står som Norges største arrangement totalt sett, nemlig OL på Lillehammer i 1994. Men det var et sportsarrangement med romslig post i statsbudsjettet.

Medaljens bakside, som seljordinger flest for lengst har lært seg å leve med, er at det blir en god del fyll og bråk. I fjor kunne lensmann Steinar Aase melde om 26 personer som ble innbrakt i arresten.

- Omtrent som forventet, ifølge lensmannen.

Personvernpolicy