Mange flyginger kansellert

Mange flyginger kansellert
Mange flyginger kansellert

En rekke flyginger er kansellert, og om lag 2.500 passasjerer er berørt etter at Widerøe har satt sine Dash Q400-fly på bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Widerøe og SAS setter sine Dash Q400-fly på bakken for å undersøke landingshjulene.

Etter nok et SAS-uhell med flytypen Dash Q400 natt til onsdag, har også Widerøe besluttet å sette sine fire fly av denne typen på bakken.

- Vi gjør dette fordi vi rett og slett ikke tar noen sjanser. Vi har hatt to hendelser tett opptil hverandre, og vi er ekstremt konservative når det kommer til sikkerhet, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

Ny hendelse

Etter ulykken i Ålborg søndag bestemte SAS Danmark, SAS Sverige og Widerøe seg for å undersøke understellet på alle fly av typen Q400. Disse undersøkelsene har allerede startet.

Natt til onsdag var det en ny hendelser i Vilnius i Litauen. Det ene landingshjulet sviktet under landing, men ingen av de 48 passasjerene eller fire besetningsmedlemmene om bord kom til skade.

Den canadiske flyprodusenten Bombardier anbefalte onsdag at alle fly av typen Dash 8-400 i hele verden settes på bakken.

Mange kanselleringer

For Widerøe betyr dette at alle avganger fra Torp Sandefjord til København, Bergen og Trondheim vil bli innstilt. Også avganger mellom Trondheim og København, Bergen og Bodø eller Tromsø er kansellert. Til sammen er 1.500 passasjerer berørt.

Widerøe ber passasjerer sjekke selskapets nettsider for kanselleringer.

- Hvis flygingen er kansellert, bør man ta kontakt med Widerøe på nærmeste flyplass. Vi vil hjelpe til med å booke om eller ordne annen reisemåte. Vi vurderer muligheten for å sette inn buss på enkelte strekninger, sier Kongsteien.

SAS Norge bruker ikke Dash-fly i sin trafikk, så innenriksrutene er ikke rammet av kanselleringer. Imidlertid bruker SAS Danmark flyene, og til sammen ti flyginger mellom København og Stavanger, Bergen og Kristiansand var onsdag innstilt.

- Opp mot tusen passasjerer er berørt. De blir booket om, og reiser via Oslo til København, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Norge til NTB.

Forsøker å skaffe leiefly

Widerøe jobbet onsdag intenst med å finne andre løsninger mens undersøkelsene pågår. Kongsteien sier det vil ta flere dager å få undersøkt de fire flyene skikkelig.

- Vi prøver å få skaffe leiefly, slik at vi kan betjene flest mulig ruter. Vi er allerede i gang med å forsøke å finne andre løsninger, sier han.

Informasjonsdirektøren tror ikke passasjerer som har reist med Dash-flyene har vært utsatt for noen fare.

- Vi har hatt 1,7 millioner landinger med denne flytypen, uten problemer. Vi gjør dette for å være helt sikre, sier han.

Det er foreløpig ikke funnet noen feil på landingshjulene til de fire Widerøe-flyene.

- Første runde av undersøkelsene er i gang, og det er ikke funnet noe. Flyene skal så sjekkes grundigere fra flyfabrikanten før de vil bli satt inn igjen. Vi håper å kunne friskmelde ett og ett fly så snart som mulig slik at de kan bli satt inn i trafikk igjen, sier Kongsteien. (©NTB)

Personvernpolicy