- Stopp renteøkningene

- Stopp renteøkningene
- Stopp renteøkningene

NHO advarer mot fortsatt norsk rentehevning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag vedtok den europeiske sentralbanken å holde fast på dagens rentenivå. - Det betyr at Norges Bank bør avstå fra å øke den norske renten på neste styremøte, skriver adm. direktør i NHO, Finn Bergersen jr i en pressemelding.

NHO-direktøren mener at Norges Bank må ta hensyn til norsk konkurransekraft og sørge for at dagens renteforskjell mellom den norske kronen og euro på 0,75 prosentpoeng ikke må bli større utover høsten.

Den tidligere varslede europeiske renteøkningen er kuttet som følge av urolighetene på de internasjonale finansmarkedene. Mens vi kan få en utflating av renten i Europa er det ventet en nedgang i den amerikanske.

- Dette reduserer handlingsrommet for økte renter i Norge, og dette bør sentralbanksjef Svein Gjedrem snart signalisere. Norges Bank kan ikke fortsette sin planlagte rentebane med en rekke nye rentehevinger utover høsten og vinteren uavhengig av hva som skjer i Europa. Det er rentedifferansen og forventningene til hvordan disse differansene vil utvikle seg som styrer kronekursen og dermed svært mange norske arbeidsplasser, skriver NHO i pressemeldingen.

- Hensynet til kronekursen tilsier at statsbudsjettet for 2008 må få en større rolle for nedkjøling av norsk økonomi. Finansdepartementet må her avlaste Norges Bank. Derfor må oljepengebruken over statsbudsjettet ikke økes fra 2007 til 2008 regnet i milliarder kroner, sier Bergesen.

Håp om stabil rente sørget i dag for børsoppgang på Europas viktigste aksjemarkeder. Storbritannias sentralbank Bank of England bidro til denne oppgangen ved å holde rentenivået uendret.

Renteutviklingen:

* Uventet rentekutt i USA

* Renten klatrer videre

* Renten øker igjen

* Nordmenn vil ikke binde renten

* Norges Bank skrur opp renten

Personvernpolicy