– Renta opp mot 7 prosent hvis lønningene stiger

– Renta opp mot 7 prosent hvis lønningene stiger
– Renta opp mot 7 prosent hvis lønningene stiger

Hvis lønningene stiger mer enn 6 prosent i år tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea at styringsrenta kommer opp mot 7 prosent neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen): Ifølge Nordeas makroøkonomiske rapport vil Norges Bank, til tross for internasjonal finansuro, heve renta til 5,75 prosent innen neste sommer. Hvis lønnsveksten skulle bli høyere enn 6 prosent tror Nordea at styringsrenta kan komme opp til et sted mellom 6 og 7 prosent allerede neste år.

Arbeidsledigheten i Norge er rekordlav, og etterspørselen etter arbeidskraft kan presse lønningene ytterligere i været.

- Arbeidsmarkedet har overrasket oss, og vi er urolige for lønnsutviklingen. Det er en klar risiko for at lønnsveksten i år blir høyere enn de 5,5 prosent vi anslår. Da vil trolig også lønnsveksten neste år bli høyere, heter det i rapporten.

Nullvekst i boligprisene

Ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening viser at boligprisene i august steg med 2,3 prosent sammenlignet med juli. Korrigert for sesongvariasjoner, falt boligprisene med 0,4 prosent. Nordea tror boligprisene vil bli stående på stedet hvil.

- Vi har sett en kraftig nedgang i boligmarkedet, og vi tror boligprisveksten i en periode vil komme ned mot null. Fortsatt renteoppgang og en klart svakere vekst i husholdningenes disponible inntekt vil sørge for det, sier Juel.

Samtidig tror han at boligbyggingen vil avta i 2008 og 2009.

- Sakner farten

Veksten i privat forbruk preger norsk økonomi. Selv ikke under jappetiden på 1980-tallet var veksten i detaljomsetningen så sterk som nå, slår rapporten fast. Men neste år vil veksten avta.

- Norsk økonomi vil sakne fart neste år. Veksten i husholdningenes kjøpekraft blir trolig bare en tredel av veksten i år, sier Juel.

Renta ned i USA

I løpet av sommeren kom det nye svake tall for utviklingen i det amerikanske boligmarkedet med påfølgende uro i finansmarkedet. Økonomene i Nordea har derfor nedjustert vekstanslagene for USA og Euro-området siden forrige økonomiske rapport i mai.

- Lavvekstperioden i USA varer derfor noe lenger enn tidligere antatt. Først litt inn i 2009 venter vi at veksten i USA tar seg markert opp igjen. En må regne med at situasjonen i det amerikanske boligmarkedet forverres ytterligere før det blir bedre. Tre rentekutt i høst og ett neste år vil etter hvert bidra til å stabilisere situasjonen, skriver Nordea. (©NTB)

Personvernpolicy