– Renta opp mot 7 prosent hvis lønningene stiger

– Renta opp mot 7 prosent hvis lønningene stiger
– Renta opp mot 7 prosent hvis lønningene stiger

Hvis lønningene stiger mer enn 6 prosent i år tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea at styringsrenta kommer opp mot 7 prosent neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Hilde C. Kristiansen): Ifølge Nordeas makroøkonomiske rapport vil Norges Bank, til tross for internasjonal finansuro, heve renta til 5,75 prosent innen neste sommer. Hvis lønnsveksten skulle bli høyere enn 6 prosent tror Nordea at styringsrenta kan komme opp til et sted mellom 6 og 7 prosent allerede neste år.

Arbeidsledigheten i Norge er rekordlav, og etterspørselen etter arbeidskraft kan presse lønningene ytterligere i været.

- Arbeidsmarkedet har overrasket oss, og vi er urolige for lønnsutviklingen. Det er en klar risiko for at lønnsveksten i år blir høyere enn de 5,5 prosent vi anslår. Da vil trolig også lønnsveksten neste år bli høyere, heter det i rapporten.

Nullvekst i boligprisene

Ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening viser at boligprisene i august steg med 2,3 prosent sammenlignet med juli. Korrigert for sesongvariasjoner, falt boligprisene med 0,4 prosent. Nordea tror boligprisene vil bli stående på stedet hvil.

- Vi har sett en kraftig nedgang i boligmarkedet, og vi tror boligprisveksten i en periode vil komme ned mot null. Fortsatt renteoppgang og en klart svakere vekst i husholdningenes disponible inntekt vil sørge for det, sier Juel.

Samtidig tror han at boligbyggingen vil avta i 2008 og 2009.

- Sakner farten

Veksten i privat forbruk preger norsk økonomi. Selv ikke under jappetiden på 1980-tallet var veksten i detaljomsetningen så sterk som nå, slår rapporten fast. Men neste år vil veksten avta.

- Norsk økonomi vil sakne fart neste år. Veksten i husholdningenes kjøpekraft blir trolig bare en tredel av veksten i år, sier Juel.

Renta ned i USA

I løpet av sommeren kom det nye svake tall for utviklingen i det amerikanske boligmarkedet med påfølgende uro i finansmarkedet. Økonomene i Nordea har derfor nedjustert vekstanslagene for USA og Euro-området siden forrige økonomiske rapport i mai.

- Lavvekstperioden i USA varer derfor noe lenger enn tidligere antatt. Først litt inn i 2009 venter vi at veksten i USA tar seg markert opp igjen. En må regne med at situasjonen i det amerikanske boligmarkedet forverres ytterligere før det blir bedre. Tre rentekutt i høst og ett neste år vil etter hvert bidra til å stabilisere situasjonen, skriver Nordea. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus