Forsvarsministeren avviser Stortingspresidentens kritikk:

«Ørnhøi kan spise med de han vil»

«Ørnhøi kan spise med de han vil»
«Ørnhøi kan spise med de han vil»

Forsvarsministeren mener Stein Ørnhøis lobbyvirksomhet for svensk våpenindustri er uproblematisk. Tidligere har Stortingspresidenten kommet med sterk kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kunne Dagbladet avsløre at Stein Ørnhøi, som er rådgiver i forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål for SV og sitter i regjeringens sikkerhetspolitiske utvalg, hadde middagsmøter med representanter for de svenske produsentene av jagerflyet JAS Gripen.

Stortingspresident Torbjørn Jagland (Ap) var i går svært kritisk til at Ørnhøi møtte våpenindustrien på en restaurant i Oslo:

– Jeg synes det framstår som svært uheldig at en av SV-leder Kristin Halvorsens nærmeste rådgivere har slike kontakter, kontakter som kan framstå som konspiratoriske, sa han til avisens nettutgave.

Men forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (også Ap) tar ikke like tungt på disse kontaktene.

- Stein Ørnhøi må gjerne spise middag med de han vil, sier statsråden til ABC Nyheter.

Hun understreker at den tidligere SV-toppen ikke har noen formell rolle i kampflyprosjektet, og at det for henne er viktigst at de som arbeider med dette i Forsvarsdepartementet holder sin sti rein.

- Alle de som skal inn og ta beslutninger må vite om, og forholde seg til, vårt etiske regelverk, sier statsråden.

Hun vil ikke slutte seg til Jaglands kritikk av Ørnhøis opptreden.

- Det vil jeg ikke ta stilling til. Men Stortingspresidenten har uttalt seg på bakgrunn av sin basis. Jeg er derimot Forsvarsminister, sier hun.

I dag ble det også kjent av Forsvarssjefene i Norge og Sverige ønsket et tettere samarbeid. Utspillet i ulike media kom ikke som noen overraskelse på forsvarsministeren som var informert på forhånd.

- Men det betyr ikke at et eventuelt samarbeid med Sverige vil gå på beksotning av samarbeidet i NATO eller øvrig nordisk basis, sier Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Les også:

Jagland og Petersen kritiserer jagerflymøte

Forsvarssjefen vil samarbeide mer med Sverige

Foto: Scanpix

Personvernpolicy