IMF-sjef: Den globale veksten i fare

Uroen på verdens finansmarkeder vil hemme den globale økonomiske veksten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen på verdens finansmarkeder vil hemme den globale økonomiske veksten, men foreløpig har de framvoksende nye økonomiene greid seg godt, mener John Lipsky, nestsjefen for det internasjonale pengefondet IMF. Foto: REUTERS/Mick TsikasUroen på verdens finansmarkeder vil hemme den globale økonomiske veksten, men foreløpig har de framvoksende nye økonomiene greid seg godt, mener John Lipsky, nestsjefen for det internasjonale pengefondet IMF. Foto: REUTERS/Mick Tsikas

Uroen på verdens finansmarkeder vil hemme den globale økonomiske veksten. Men så langt har de framvoksende nye økonomiene greid seg godt, mener nestsjefen for det internasjonale pengefondet IMF.

De såkalte vekstmarkedene i Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa har taklet utfordringene bra - til nå. Men de kan ennå få merke problemene, sier pengefondets nestkommanderende John Lipsky til den britiske finansavisen Financial Times.

- Markedsuroen vil utvilsomt legge en demper på den globale veksten. Og det er alt for optimistisk å tro at vekstmarkedene ikke må ta sin del av dette, mener Lipsky, som også tror en svakere utvikling i USA vil berøre andre økonomier direkte.

Utslag

- I en globalisert verden vil jeg tro at det får sine ringvirkninger. Flere av finansinstitusjonene der utviklingen har gitt seg de klareste utslagene, har sine hovedbaser utenfor USA, påpeker IMF-nestsjefen overfor Financial Times.

Lipsky vil ikke spå noe konkret om hvor sterke og langvarige følgene av markedsuroen vil bli.


- Det gjenstår å se om neddempingen blir omfattende eller moderat, om den blir midlertidig eller mer langvarig, framholder han.

Verdensøkonomien var i god forfatning da markedsuroen begynte. Veksten var jevn og sterk, ikke minst takket være utviklingen i «emerging markets», vekstmarkedene, som nå ser ut til å være i bedre stand til å tåle uro enn de tidligere var.

Sterkere

- Det ville være tåpelig å innbille seg at de vil være immune overfor alvorlige problemer i de etablerte markedene. Men det kan se ut til at vekstmarkedene kan tåle større påkjenninger nå enn de kunne før, sier Lipsky.

Han ser ingen utsikter til umiddelbar slutt på markedsuroen, nettopp fordi det er usikkert hvordan den vil påvirke veksten.

- Dette skaper en ond sirkel, og det vil ta en viss tid før markedene greier å bryte ut av denne sirkelen, spår han.

Krisen ble utløst av problemer i subprime-markedet i USA, der folk som vanligvis ikke regnes som kredittverdige får lån. John Lipsky sier til Financial Times at det til syvende og sist er profesjonelle investorer som må bære risikoen ved og ta regningen for slik virksomhet. (©NTB)

Personvernpolicy