Oljefondet ser muligheter i finansuro

Oljefondet ser muligheter i finansuro
Oljefondet ser muligheter i finansuro

Oljefondet vokste til 1.939,4 milliarder kroner i årets andre kvartal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Oljefondets øverste ansvarlige, direktør Knut N. Kjær i Norges Bank Investment Management, ser muligheter i finansuroen vi har opplevd den siste tiden.

Veksten i de internasjonale aksjemarkedene bidro spesielt til avkastningen på 2,2 prosent i Statens pensjonsfond utland, det såkalte oljefondet, i årets andre kvartal.

Vår alles nasjonale pengebinge ble tilført 67,5 milliarder kroner og fondets markedsverdi økte fra 1.876,2 milliarder kroner i første kvartal til 1.939,4 milliarder kroner ved utgangen av juni måned.

Muligheter

Siden den gang har de internasjonale finansmarkedene vært preget av en betydelig uro. Men turbulensen åpner mer for muligheter enn for problemer, mener oljefondets øverste ansvarlige, direktør Knut N. Kjær i Norges Bank Investment Management:

- Oljefondet har en lang tidshorisont og er ikke tvunget til å selge unna. Tvert om kan vi i dag handle aksjer som andre må selge. Vi skal fortsatt kjøpe aksjer over de neste årene, og oljefondet kan dermed dra klare fordeler av det som nå foregår, sier Kjær til NTB.

Kan være isolert

Under presentasjonen av kvartalstallene tirsdag sa Kjær at uro i finansmarkedene ikke alltid får konsekvenser for den internasjonale realøkonomien. Han mener at de siste ukenes uro kan sammenlignes med situasjonen i 1987, da «det ble stilt spørsmål ved alt».

- Mange husker den svarte torsdagen, men få husker at børsene i USA kom bedre ut av 1987 enn de gikk inn i året, og at realøkonomien i USA var meget god i de påfølgende årene, sa han.

Til NTB sier Kjær at det er for tidlig å si om det som skjer nå vil få realøkonomiske konsekvenser.

Ikke i risikomarkeder

Kjær opplyste på pressekonferansen i Norges Bank at oljefondet ikke er spesielt representert, «og kanskje ikke i det hele tatt» i markedene som har vært rammet de siste ukene. Dette gjelder ikke minst boliglån til låntakere med lav kredittverdighet, såkalte sub-prime lån.

Disse er igjen er omsatt på internasjonale finansmarkeder og i større pakker slik at risikoen ikke er fremtredende.

- Vi har flere tusen verdipapirer og mange er forvaltet eksternt. Men vi følger svært godt med og har så langt ikke sett forekomster av slike plasseringer. Et og annet som kan være indirekte i en pakke, kan jeg ikke utelukke. Men det er uansett forsvinnende lite sammenlignet med totalporteføljen, sier Kjær. (©NTB)

Personvernpolicy