Anker dom om nazi-skip

Anker dom om nazi-skip
Anker dom om nazi-skip
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tingretten mener Hannevig-familiens krav om 182 millioner kroner i erstatning er foreldet. Nå ankes saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Ola Karlsen
Thor Daniel Hannevig har gått til sak for å redde sin bestefars ære. Hannevig-familien, som også ba om 182 millioner kroner i erstatning, tapte i tingretten, men vil anke saken.

I februar kunne ABC Nyheter fortelle den utrolige historien om Thor Daniel Hannevigs bestefar. Før han døde ba den gamle rederen, Hans Hannevig, om at sønnen og barnebarna skulle forsøke å gjenopprette hans tapte ære.

Nå har den første dommen i det som kan bli en langvarig batalje i norsk rettssystem, falt. Oslo tingrett gir den norske stat medhold i sin påstand om at saken er foreldet.

Men det stopper ikke den delen av familien Hannevig som bosatte seg i Irland etter en fellende landssviksdom.

- Vi er uenige i rettens bevisvurdering. Etter all sannsynlighet vil vi anke dette, sier familiens advokat Aslak Aslaksen til ABC Nyheter.

Saken har sitt utspring i krigens innledende fase. Da ble rederen Hans Hannevig, som også var aktiv i Nasjonal samling (NS), truet til å undertegne papirer som overlot skipet MT Irania til de tyske okkupantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans sønn og barnebarna mener at trusselen gjør at bestefarens underskrift ikke skal tillegges avgjørende vekt. I tillegg mener de å ha funnet bevis for at den norske stat aksepterte at skipet ble overført tyskerne - før dette reellt skjedde.

I dommen - som kun behandler spørsmålet om foreldelse - heter det at Hannevig-familien mener at «det var norske myndigheter som selv ga klarsignal til frigivelsen av Irania».

De mener at det ikke har vært mulig å skaffe bevis for dette tidligere, delvis på grunn av at opplysningene har vært holdt hemmelige av den norske stat. Regjeringsadvokaten mener på sin side at opplysningene «om den norske legasjonen i Stockholm og øvrige forhold ... var i hovedsak kjent» i årene rett etter krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett mener også at Hannevig-familien ikke har klart å bevise at en statsråd som kom til Stockholm dagen før Irania ble overlatt til tyskerne, var involvert i de beslutningene som til slutt medførte at skipet seilte i tysk tjeneste i fire krigsår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten finner det heller ikke sannsynliggjort at de norske foreldelsesreglene strider mot den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK).

Nå blir det opp til Lagmannsretten å vurdere de samme forhold nok en gang. Etter det ABC Nyheter forstår er familien Hannevig innstilt på å ta saken helt til den europeiske menneskerettighetsdomstolen hvis det skulle være nødvendig.