Sentralbankene vil unngå likviditetskrise

Sentralbankene vil unngå likviditetskrise
Sentralbankene vil unngå likviditetskrise

Både i USA, Europa og Japan har sentralbankene sprøytet inn enorme beløp i banksektoren de siste dager for å unngå en global likviditetskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Dow Jones-indeksen fikk en sjokkåpning på New York-børsen fredag, men tok seg opp igjen utover dagen. Børsene i Europa hadde imidlertid en dårlig dag, og avsluttet uken med markant nedgang. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton/ SCANPIX

De europeiske børsene avsluttet ukens handel med en markant nedgang fredag, og opplevde det største prosentvise fallet siden februar. Både torsdag og fredag valgte den europeiske sentralbanken ECB å sprøyte inn nye euro på markedet for å bedre likviditeten.

Fredag pøste ECB inn 61,05 milliarder euro - eller 486,6 milliarder kroner - i pengemarked etter å ha innført rekordhøye 94,8 milliarder euro på markedet torsdag. Pengeinnsprøytningene skal sikre «ordnede forhold på pengemarkedet», opplyser banken.

- Vi er inne i en global nedgangstid, og den kommer til å fortsette en stund. Den vil i alle fall vare til vi får bedre føling med hvor alvorlig situasjonen i subprime-sektoren i USA er, sier den franske analytikeren Jacques Tissier.

Sliter

Subprime-lån er kreditter som gis til kunder som normalt ville vært regnet som lite kredittverdige, og som blant annen brukes til boligkjøp. Den amerikanske subprime-sektoren sliter med mange sene innbetalinger og et stigende antall misligholdte lån.

Dette problemet og andre negative faktorer har den siste tiden tynget børsene i USA. Nedgang på det amerikanske markedet gir i sin tur kursfall i Asia, og den amerikanske og asiatiske uroen forplanter seg så til børsene i Europa.

- Økonomien i USA og Japan er i bunn og grunn sunn. Men det er fortsatt helt uvisst når de lange skyggene over subprime-markedet i USA vil forsvinne, sier mekleren Takumi Osawa i Tokyo.

Lover nødvendige midler

Etter en sjokkdårlig åpning på de amerikanske børsene fredag, kom markedet seg igjen utover dagen. Industriindeksen Dow Jones sank ved åpningen med over 200 poeng, men hadde midt på dagen tatt seg inn igjen og lå an til en nedgang på 0,22 prosent.

Teknologiindeksen Nasdaq lå på samme tidspunkt an til et fall på 0,40 prosent.Den amerikanske sentralbanken opplyser at den fredag sprøytet inn 38 milliarder dollar i banksektoren for å dempe uroen i markedet. Banken vil foreta flere likviditetsinnsprøytninger dersom det er nødvendig.

- Sentralbanken vil gå inn med de nødvendige midler på det åpne markedet, heter det i en uttalelse fra banken.

Sentralbanken gjennomfører innsprøytningen av vel 221 milliarder kroner for å holde renten på kortsiktige lån i sjakk og for å bedre likviditeten i det enorme, amerikanske bankvesenet. Torsdag sprøytet sentralbanken inn 24 milliarder dollar på markedet.

Europeisk fall

Den paneuropeiske FTSEurofirst 300-indeksen falt fredag med 3,04 prosent og endte på 1.479,40 poeng. Det har ikke vært så stor nedgang siden 27. februar.

Bankaksjene var de store taperne fredag, og Barclays gikk ned med 6,4 prosent, mens ABN AMRO sank med 3,5 prosent og Societe Generale med 5 prosent.I London stengte FTSE 100-indeksen til en nedgang på 3,71 prosent og endte på 6.038,30 poeng. Nedgangen var stor også i Paris, der CAC 40-indeksen gikk ned med 3,13 prosent og endte på 5.448,63 poeng.Nedgangen var også merkbar i Frankfurt, der DAX-indeksen avsluttet handelen med et fall på 1,48 prosent og et sluttresultat på 7.343,26 poeng.

Asia

Børsen i Japan falt med 2,37 prosent fredag som følge av nedgangen i USA og Europa dagen i forveien. På ett tidspunkt fredag hadde Nikkei-indeksen falt nesten 500 poeng, men kursene steg noe før børsen stengte. Nikkei-indeksen endte på 16.764,09 poeng, det laveste nivået siden 16. mars, og 406,51 poeng lavere enn da børsene stengte torsdag.

I et forsøk på å begrense fallet sprøytet Den japanske sentralbanken 1 billion yen (49.5 milliarder kroner) inn i pengemarkedene. Men pengeinnsprøytningen bidro bare til å øke nervøsiteten blant aksjespekulantene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ifølge analytikere kommer markedene til å være urolige i den nærmeste fremtiden. (©NTB)

Personvernpolicy