Lotteritilsynet taper millioner på automatforbudet

Lotteritilsynet taper millioner på automatforbudet
Lotteritilsynet taper millioner på automatforbudet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynet som overvåker spillemarkedet mister opp mot 75 prosent av inntektene sine fra nyttår. Nå går regningen til Norsk Tipping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ligger både lotteridelen av det statlige tilsynet og Norsk Tipping under kulturminister Trond Giskes departement.

Fra nyttår har Norsk Tipping monopol på å sette opp spilleautomater, og de må nå betale regningen som tidligere er blitt sendt til automatbransjen.

- Friheten til tilsynet må være ekstrem klar, slik at de ikke føler seg bundet. Det vil være helt uakseptabelt, advarer KrFs May-Helen Molvær Grimstad.

Hun leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

LES OGSÅ: Har ikke funnet én ulovlig automat

For nå ligger det altså an til at tippeselskapet skal finansiere store deler av driften til sin egen overvåker. Av Lotteritilsynets årsrapport for 2006 fremgår det at 42,8 millioner, eller vel 75 prosent av de totale inntektene, stammer fra gebyr fra oppstilling av spilleautomater.

I tillegg skjøt Norsk Tipping og Norsk Rikstoto inn til sammen vel ti millioner i årsgebyr. Mesteparten av dette beløpet kommer fra tippeselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Driften må nå finansieres på en helt annen måte, og Norsk Tipping må bidra med vesentlig mer neste år. De må kanskje doble eller tredoble beløpet de betalte inn i 2006, sier infosjef Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

- Er det problematisk for dere at størstedelen av inntektene vil komme fra et selskap dere er satt til å overvåke?

- Det er for så vidt normal politikk - at de som skal bli kontrollert må betale for det. Dette er logisk og uproblematisk for oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om bransjen måtte stenge spilleautomatene fra 1. juli i år, er Lotteritilsynet sikret inntekter ut året. Årsavgiften måtte nemlig betales i sin helhet, opplyser Timberlid.

LES OGSÅ: NRK fikk SMS-smekk

- Finansieringen av tilsynet kommer det forslag om i statsbudsjettet til høsten, sier avdelingsdirektør Eivind Tesaker i Kultur- og kirkedepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det aller viktigste er at Lotteritilsynet skal være fritt og uavhengig uansett hvor inntektene kommer fra. Her blir det viktig å høre hva tilsynet selv mener, sier KrFs May-Helen Molvær Grimstad.

Ulf Erik Knudsen (FrP) sitter også i familie- og kulturkomiteen, og tror ikke at Norsk Tipping og tilsynet får for tette bånd.

- Jeg oppfatter at de er separate institusjoner. Hvis det skulle bli problemer, så får vi løse disse når de dukker opp, sier han.

Og legger til:

- FrP har tidligere pekt på at de to ikke burde samlokaliseres på Hamar, at det ikke var særlig gunstig.

LES OGSÅ: Panteautomater blir spilleautomater

Stiftelses- og lotteritilsynet holder nemlig kontor to steder i landet; på Hamar og i Førde. Inntil i vinter delte tilsynet lokaler med Norsk Tipping på Hamar.

- Det skal gå fint å holde god distanse som kontrollorgan, og vi økte den distansen ved å flytte ut av Norsk Tippings lokaler. Det var rett vei å gå, sier infosjef Rune Timberlid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at tilsynet har 52 årsverk i 2007, men at nye oppgaver gjør at de kan vokse til 62 ansatte neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finansieringen av tilsynet fortsetter som før, og detaljene rundt dette kommer i statsbudsjettet til høsten. Jeg har ingen betenkeligheter ved det, og tror ikke båndene til Norsk Tipping blir for tette. Tilsynet driver også i dag en aktiv kontroll av selskapet, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Kultur- og kirkedepartementet.

PS: ABC Nyheter gjør oppmerksom på at ABC Startsiden, som eier ABC Nyheter, har en sak som skal opp i Lotterinemnda. Nemnda er Lotteri- og stiftelsestilsynets uavhengige klageorgan.

(alle foto: Scanpix)

Kommentar fra statssekretær Halvard Ingebrigtsen lagt til klokken 11.15.