Legemiddelfirma tapte patentstrid i India

Det sveitsiske legemiddelkonsernet Novartis tapte mandag saken om å få India til å endre sin patentlovgivning. At India fortsatt kan være «de fattige lands apotek», er en viktig seier, mener Leger Ute

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en enorm lettelse for millioner av pasienter og leger som er avhengige av rimelige kopimedisiner av god kvalitet fra India, sier lege og styreleder i Leger Uten Grenser Kristian Tonby i en pressemelding mandag.

Novartis saksøkte den indiske stat i et forsøk på å få endret en ny patentlov som ble vedtatt i India i 2005. Loven innebærer at patent ikke blir gitt på visse typer mindre endringer av medisiner og at bare reelle nyskapninger blir patentbeskyttet. Novartis mener loven er i strid med regler fastsatt av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Men en domstol i byen Chennai sør i India avviste mandag søksmålet og sier den ikke har juridisk myndighet til å avgjøre om den indiske patentlovgivningen strider med WTO-reglene eller ikke.

- Vi er uenige i denne avgjørelsen, men vi kommer trolig ikke til å anke til høyesterett, sier en talskvinne for Novartis.

India er en ledende leverandør av såkalte kopimedisiner til det internasjonale markedet. Dersom Novartis hadde vunnet fram, ville det ført til en drastisk reduksjon i den indiske produksjonen av rimelige medisiner som er viktige for pasienter i fattige land, kommer det fram av uttalelsen fra Leger Uten Grenser. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy