Harryprisene til værs

Harryprisene til værs
Harryprisene til værs

Ekstremvær i Europa gir økte matpriser i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesielt kjøtt, melk og brød kan bli dyrere i høst som følge av høye kornpriser, melder DinaPengar.se.

Regn i vestlige Europa samt hete og tørke i sydøstlige strøk har drevet opp kornprisene med 25 prosent, bare den siste måneden.

Det kan bli dyrt for oss nordmenn. Det vi handler aller mest av i Sverige er nemlig verken tobakk, alkohol eller uanstendige filmer, men kjøtt. Dette ifølge beregninger av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

2006 handlet nordmenn for 9 milliarder norske kroner i Sverige. 70 prosent av dette, 6,3 milliarder kroner var dagligvarer.

Få gratis leiebil i Sverige

Ingen fare for norske kjøttpriser

Anders Huus, fagsjef i næringspolitisk avdeling i Bondelaget tror ikke vi trenger å bekymre oss for de norske kjøttprisene.

- Når det gjelder kjøtt, melk og brød osv er disse knyttet til kornprisene i EU, og prisene på disse varene stiger fordi kornprisene stiger, sier Huus til DinSide.no.

- I Norge vil ikke dette få betydning. Vi avtaler målpriser på korn og kjøtt, og maksimalpriser sørger for at dette ikke vil slå inn her i Norge.

Likevel ligger kornprisen i EU fortsatt lavere enn i Norge. Huus beregninger viser at hveteprisen ligger på 1,60 norske kroner per kilo på børsen i Paris mens den er notert til 2,15 kroner per kilo i Norge.

Snartur til Göteborg? Her er tipsene

Grønnsaker kan bli dyrere

Selv om kjøtt, melk og brød virker trygget gjennom norske jordbruksavtaler kan ekstremvær gi utslag på prisen av andre matvarer.

- Det som kan slå inn i forhold til priser i Norge er på grønnsakssiden - er avlingene lave både i Europa og i Norge, vil prisene gå opp, sier Huus.

I fjor var det dårlige avlinger på poteter i Europa, da gikk prisene opp.

Personvernpolicy