Fortsatt nedgang på de internasjonale børsene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uroen fortsatte på de internasjonale børsene fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ansatt ved børsen i Seoul i Sør-Korea virker noe bekymret etter at børsen opplevde et fall på 4,1 prosent fredag. Foto: ScanpixEn ansatt ved børsen i Seoul i Sør-Korea virker noe bekymret etter at børsen opplevde et fall på 4,1 prosent fredag. Foto: Scanpix

Uroen fortsatte på de internasjonale børsene fredag, og for den amerikanske industriindeksen Dow Jones ble denne uken den verste på nesten fem år.

De europeiske børsene fortsatte å falle fredag. Hovedårsaken til nedgangen er frykt for at uroen på det amerikanske boligmarkedet skal svekke så vel USAs økonomi som verdensøkonomien.FTSE 100-indeksen i London falt med 0,6 prosent og endte på 6.215,2 poeng. Dette er det laveste resultatet for FTSE 100 siden midten av mars. Torsdag raste «Footsie», som børsen kalles, nedover med 3,15 prosent, det sterkeste nedgangen i løpet av en enkelt dag på fire år.

I Frankfurt i Tyskland gikk DAX 30 ned med 0,76 prosent og endte på 7.451,68 poeng da børsen stengte fredag ettermiddag. I noen minutter rett etter åpningstid lå DAX-indeksen under 7.400 poeng. I Paris sank CAC 40-indeksen med 0,55 prosent til 5.643,96 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt nedgang

Etter et av årets største fall torsdag, fortsatte nedgangen på de amerikanske børsene fredag.

Industriindeksen Dow Jones falt over 100 poeng i løpet av de siste 20 minuttene av handelen og endte til slutt på 13.265,47 poeng, noe som var en nedgang på 1,54 prosent. På to dager har indeksen falt mer enn 500 poeng, og nedgangen uken sett under ett er den største på nesten fem år, skriver AP.

Standard & Poor 500-indeksen falt med 1,60 prosent til 1.458,95 poeng ved stengetid, mens teknologiindeksen Nasdaq falt med 1,43 prosent og endte på 2.562,24 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode produksjonstall

Den amerikanske økonomien hadde en vekst på 3,4 prosent i andre kvartal i år, viser tall som fredag ble offentliggjort av det amerikanske handelsdepartementet.Tallet er en betydelig forbedring i forhold til første kvartal, da USAs økonomi vokste med bare 0,6 prosent.

Større pengebruk fra både det offentlige og det private næringslivet var hoveddrivkraften i veksten, mens private forbrukere strammet beltet noe inn på grunn av økte bensinpriser og usikkerhet i boligmarkedet, ifølge departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligkrise

Analytikere er bekymret for at en voksende, amerikansk boligkrise vil skade banker og finansinstitusjoner og begrense tilgjengeligheten på nye kreditter. Det vil kunne redusere virksomheten i næringslivet.Det britiske Cadbury Schweppes opplyste fredag at selskapet forlenger fristen for salg av Americas Beverages på grunn av markedssituasjonen. Analytikere mener Cadbury må selge Schweppes for 7 milliarder pund i stedet for 8 milliarder som planlagt. Det er et tap tilsvarende nesten 12 milliarder kroner.

Kraftig fall i Asia

Børsene falt kraftig i Asia fredag etter den rekordstore nedgangen på New York-børsene dagen før. Nikkei-indeksen i Tokyo endte ned 2,36 prosent, og i Hongkong var nedgangen på 1,94 prosent. Både i Tokyo, Hongkong og andre markeder var det bekymring for nedgangen i USA som lå bak fallet.

I Tokyo var markedet også bekymret for en sterkere yen som kan ramme japansk eksport, og for valget søndag som kan ende med nederlag for statsminister Shinzo Abe.
Nikkei-indeksen falt 418 poeng og endte på 17.283 poeng, det laveste siden 1. mai. I Hongkong falt Hang Seng-indeksen 450 poeng til 22.761. (©NTB)