Nå har du betalt årets skatt

Denne uken er årets første uten skatt og avgifter. Fra nå av kan du putte alt du tjener i egen lomme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregningene til Skattebetalerforeningen. Så langt har inntekten din gått med på å dekke skatt og avgifter.

Utgangspunktet for regnestykket er vår gjennomsnittlige inntekt på 386.650 kroner. Den må du betale 54,24 prosent i skatt og avgifter av.

Skattefritt fra april i USA

- Mens årets første skattefrie dag falt på 21. juli i Norge, kommer den i månedsskiftet juli/august i Sverige. I USA er datoen 30. april, mens britene kunne glede seg den 1. juni, sier direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen til ABC Nyheter.

Og det norske skattenivået er ganske stabilt. I 2006 kom årets første skattefrie dag ett døgn senere enn i år.

- Vi synes jo at den datoen bør komme før 1. juli, slik at folk iallfall får beholde halvparten av inntekten sin, kommenterer Stordrange.

Privatøkonomi-ekspert Rune Pedersen tror skattetrykket vil forbli der det er i dag for de fleste av oss.

Vil at vi skal jobbe mer

- Det er grunn til å anta at skatten vil være rimelig stabil de nærmeste årene. Regjeringen har sagt at de eventuelt vil øke skatten for de som tjener mest, men det vil ikke slå ut på dette inntektsnivået, sier den tidligere Dine Penger-redaktøren.

Skattebetalerforeningen vil ha mindre skatt på lavere og middels inntekter, noe som vil gjøre det mer attraktivt å jobbe mer.

- Dette vil heve skatteinntektene våre, og vi må dessuten effektivisere mer og senke enkelte avgifter. Senker vi avgiften på for eksempel alkohol, blir det mindre smugling og hjemmebrenning. Dermed blir det mer alkohol å kreve avgift på, men mindre belastning på den enkelte, sier direktør Stordrange.

Finn ut når DU har betalt alle årets skatter og avgifter her.

Personvernpolicy