Åpen for alle - alltid

Skal bare produsere overskudd

Skal bare produsere overskudd
Skal bare produsere overskudd
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra nå av skal Norwegian bare produsere overskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
En stolt Bjørn Kjos, administrerende direktør i Norwegian, presenterte torsdag flyselskapets resultater for andre kvartal og første halvår i år. Det overskuddet driften nå leverer gir Kjos all grunn til å vise fram sitt velkjente, brede smil. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Flyselskapet Norwegian forbedret sitt resultat før skatt med nærmere 80 millioner kroner fra første halvår i fjor til første halvår i år.

Det er et resultat som gründer og administrerende direktør Bjørn Kjos er både stolt og glad for, og hans latter og karakteristiske brede smil satt løst da han torsdag presenterte annet kvartals og første halvårs resultat.

Og når overskuddet før skatt i annet kvartal er det beste kvartalsresultat som selskapet har oppnådd - 62 millioner kroner i år mot 25 millioner kroner i samme kvartal i fjor - ja, da er det vel få forhold som virker forstyrrende når selskapet nå nærmer seg 1. september og femårsjubileet for selskapets start.
- Og nå skal vi være med på å produsere overskudd i tiden fremover, sier Bjørn Kjos til NTB.

Finne gode fly

Men ett forhold og én spesiell utfordring er Kjos meget opptatt av for tiden - markedet for flymateriell.
- I tiden fremover er den største utfordringen å få tak i god og tilstrekkelig kapasitet og godt flymateriell. Fly er rett og slett mangelvare på markedet i dag, og kommer også til å være det i tiden fremover, sier Kjos til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I takt med ekspansjonen gjennom fem år har Norwegian i dag 24 Boeing-fly i drift - derav to innleide - mot 16 på dette tidspunktet i fjor.

- Vil denne situasjon dempe aktiviteten fremover?

- Det vil kunne komme til å gjøre det, ja. Det har vært veldig vanskelig å finne gode fly i den senere perioden, sier Kjos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kostnadseffektiv

I påvente av bedre tider på flymarkedet gjelder det for Norwegian å drive kostnadseffektivt med det flymateriellet man har, på de rutene i inn- og utland man opererer og med det kundepotensial man har opparbeidet seg. At overskuddet før skatt etter første halvår nå er på 41,2 millioner kroner, mot et underskudd før skatt på 34,6 millioner kroner for ett år siden, er en åpenbar inspirasjonskilde for et fem år gammelt flyselskap i lavpriskategorien.

Flyene og dets mannskap benyttes så optimalt som det lar seg gjøre, og hvert fly benyttes vel 10,6 timer per dag, som er noe bedre enn for ett år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1,6 mill. passasjerer

Totalt befordret Norwegian nærmere 1,6 millioner passasjerer på sine ruter i annet kvartal. Dette er en økning på 24 prosent siden annet kvartal i fjor, og gjenspeiler den ekspansjon - spesielt på det polske markedet - som flyselskapet har hatt det siste året.

Kabinfaktoren er nå, som i fjor, på 79 prosent, og forteller at Norwegian fortsatt er flink til å fylle opp flyene.
- Jeg er meget godt fornøyd med at vi greier å fylle det setevolumet vi setter ut, og at vi klarer å holde prisene, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian til NTB.