Chile ruster til laksekrig

Chile ruster til laksekrig
Chile ruster til laksekrig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chilensk lakseindustri gjør det de kan for å ta igjen Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tar opp kampen
Chilenske laksearbeidere på en fabrikk i Puerto Ibanez, 166 mil sør for Santiago. Foto: Reuters/Ivan Alvarado.

De lave produksjonskostnadene, frihandelsavtaler og et stadig større fokus på sunn mat gjør at chilenske lakseprodusenter har et overtak på sine norske konkurrenter, skriver Mercopress.com.

Nå er seks av de største lakseprodusentene i verden chilenske, og de står for 37 prosent av all laksen som blir lagt ut på markedet. De siste fire selskapene er norske, men selv om Norge har 40 prosent av markedet, så er den spådde veksten for de chilenske selskapene høyere. Man venter at de chilenske selskapene vil vokse tre ganger raskere enn de norske.

De største chilenske selskapene er AquaChile, Camanchaca, Mulitexport, Antartica, Los Fiordos og Cultivos Marinos de Chiloé. De forventer en vekst på 22,9 prosent i 2007. De norske selskapene, med PanFish, som er det største i verden, forventer bare en vekst på 8,6 prosent i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen produserer de ti selskapene 890.000 tonn laks I 2006, og man forventer at det tallet vil øke til 961.000 tonn i år.

Chiles største fordel i forhold til Norge er de lave produksjonskostnadene. De betaler bare 80 amerikanske cent per halvkilo ferdig laks.

Chiles frihandelsavtaler med USA, EU og Japan, som også er de største markedene for laks, hjelper også. Høyere havtemperaturer gjør at laksen vokser raskere, noe som heller ikke er noen ulempe.

Men, det finnes også problemer for den chilenske lakseindustrien. Eksportkostnaden er høy, mest på grunn av avstanden til markedene. Selve eksporten koster 56 cent per halvkilo, mens den samme prisen i Norge er på bare 12 cent. Prosenten av fisk som dør er også mye høyere enn i Norge.