Meny

Norge blant de dyreste landene i Europa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisnivået i Norge ligger i toppsjiktet blant de europeiske landene, mens de nye EU-landene i Sentral-Europa har lavest prisnivå.

Prisnivåforskjellene mellom landene i Europa har ligget rimelig stabilt i perioden 2003 til 2005. Danmark, Island, Norge og Sveits har i perioden de høyeste prisnivåene i Europa, mens de nye EU-landene i Sentral-Europa samt Bulgaria, Makedonia, Romania og Tyrkia havner nederst på lista.

Det går fram av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen for årene 2003 til 2005, som er fremlagt av Eurostat, melder Statistisk sentralbyrå.


I 2005 ligger prisnivået på varer og tjenester til personlig konsum 41 prosent over EU-gjennomsnittet i både Danmark og Norge. Dette er 18 prosent høyere enn i Sverige og 15 prosent over Finlands nivå.


Prisnivået i Sveits er omtrent på nivå med Norge, mens Island topper listen med et prisnivå 50 prosent over gjennomsnittet i EU. Blant de tolv landene som har innført euro som felles valuta, er det fremdeles betydelige forskjeller: Prisnivået i Irland og Finland ligger 40 prosent høyere enn i Portugal og 47 prosent høyere enn i Hellas.


For de 25 EU-landene totalt er spredningen enda større: Danmarks prisnivå er i 2005 hele tre ganger høyere enn Litauens. Det er viktig å være klar over at valutakursen er av stor betydning i internasjonale sammenligninger av relativt prisnivå.


Et godt eksempel på dette er at når Island fra 2004 til 2005 går forbi Danmark, Norge og Sveits og etablerer seg klart som «Europas dyreste land», skyldes ikke dette høyere prisvekst på Island enn i andre land, men derimot en styrking av den islandske kronen. For eurolandene er denne faktoren uten betydning, siden de har felles valuta. (©NTB)

(foto: Scanpix)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus