Meny

Brynhildsen dømt til ti måneders fengsel

Brynhildsen dømt til ti måneders fengsel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere P4-sjef og PR-rådgiver Rune Brynhildsen er dømt til den strengeste straffen noensinne i en norsk innsidesak.

DETTE ER SAKEN:

- Økokrim tiltalte tidligere P4-sjef Rune Brynhildsen for overtredelse av verdipapirhandelloven §14-3.

- I Oslo tingrett ble han onsdag dømt til fengsel i ti måneder. Dommen er den strengeste i en innsidesak noen gang.

- Fra august til september 2005 skal Brynhildsen ha lekket informasjon fra tre selskaper han var PR-rådgiver for: Opplysninger om at reisebyråkjeden Via Travel Group ASA skal bli kjøpt opp, at katalogselskapet Findexa Ltd. vil bli kjøpt opp, og at teknologiselskapet Ignis ASA skal inngå en viktig intensjonsavtale.

- I alle tilfellene hevder Økokrim at Brynhildsen skal ha oppfordret sin venn Dag Eriksen til å kjøpe aksjer før offentliggjøringen av opplysningene fikk kursen til å stige.

- Eriksen er tiltalt for å ha kjøpt aksjer, og for å ha gitt opplysningene videre til andre bekjente.

- Eriksen er tiltalt for å ha kjøpt aksjer, og for å ha gitt opplysningene videre til andre bekjente.

- Også Eriksen ble i Oslo tingrett dømt til ti måneders fengsel. Han ble også dømt til inndragning av 1,3 millioner kroner. En av de bekjente av Eriksen ble dømt til åtte måneder. To andre personer ble frikjent. (©NTB)
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

(Jørgen N. Haugseth og Steinar Schjetne, NTB): - Vi, anker, sier forsvareren.

Oslo tingrett dømte onsdag Brynhildsen til ti måneders ubetinget fengsel for innsidehandel.

I tillegg må han betale saksomkostninger på 100.000 kroner. Dette er den strengeste straffen noensinne i en norsk innsidesak. I februar i år ble den hittil strengeste straffen for innsidehandel avgjort. Da valgte Høyesterett å skjerpe aktors påstand to måneder - til seks måneders fengsel.

- Dette var svært tungt for Brynhildsen. Han gikk til saken med store forhåpninger, og han hadde en god følelse gjennom saken. Han hadde nok helt andre forventninger, og håpet i det lengste at han skulle bli trodd i retten. Det er et tungt slag for ham at han ikke ble det, sier Brynhildsens advokat, Knut Smedsrud, til NTB.

To frifunnet

Brynhildsen var tiltalt for overtredelse av verdipapirhandelloven paragraf 14-3. Økokrim mener han skal ha lekket informasjon fra tre selskaper han var PR-rådgiver for, og at han skal ha oppfordret sin venn Dag Eriksen til å kjøpe aksjer før offentliggjøringen av opplysningene fikk kursen til å stige. I saken sto Eriksen tiltalt for å ha kjøpt aksjer, og for å ha gitt opplysningene videre til andre bekjente.

I Oslo tingrett la Økokrim ned påstand om straff i to år og åtte måneder for Brynhildsen, Eriksen og en av de andre tiltalte. Mens aktor mente at to andre burde dømmes til henholdsvis 30 dager og ett år fengsel.

I tillegg til at Brynhildsen ble dømt, fikk også Dag Eriksen ti måneders fengsel. I tillegg ble han dømt til inndragning av 1.3 millioner kroner. Mens en tredje person ble dømt til åtte måneders fengsel. To av de tiltalte ble frifunnet.

Ba om frifinnelse

I retten nektet Brynhildsen for alt, og hans forsvarere ba om frifinnelse under sin prosedyre.

- Når det gjelder skyldspørsmålet, mener vi at terskelen for domfellelse er lagt veldig lavt, sier Smedsrud, og trekker fram at Brynhildsen ble dømt på bakgrunn av indisier. Økokrim hadde i forkant lagt ned påstand om fengsel i to år og åtte måneder, noe Smedsrud tidligere har kaldt «en helt uhørt påstand».

- Straffen er milevis fra to år og åtte måneder, så i forhold til det føler jeg at vi ble hørt av retten. Selv om ti måneder er for høyt i forhold til gjeldende rettspraksis, sier han.

Anket umiddelbart

Rune Brynhildsen varslet umiddelbart etter at dommen var at han anker. Ut over en pressemelding kommenterte han dommen kun gjennom sin advokat:

- Dommen vil bli anket inn for lagmannsretten. Ut over dette ønsker jeg ikke å kommentere dommen eller den videre saksgangen ytterligere og ber om respekt for dette standpunkt, uttaler Brynhildsen i pressemeldingen.

Og ifølge forsvareren ønsker de å anke både skyldspørsmålet og straffeutmålingen.

Nesten fornøyd

Førstestatsadvokat Hedvig Moe i Økokrim er svært fornøyd med at Oslo tingrett er enig i hennes vurderinger av bevisene mot de tre mest sentrale personene i saken. Men til tross for at retten har ilagt de strengeste ubetingede fengselsstraffene som noen gang er gitt for misbruk av innsideinformasjon, vurderer hun å anke straffeutmålingen til Borgarting lagmannsrett.

- Jeg registrerer at straffene er en god del lavere enn min straffepåstand, sier Moe til NTB.

Hun ba om fengsel i to år og åtte måneder år for Brynhildsen og de to andre mest sentrale aktørene i saken. Retten har endt på ti måneder for to av dem og åtte for den tredje.

- Nå skal jeg lese dommen grundig og vurdere om det er grunn til å anke straffeutmålingen, sier hun.

Høyesterett har ved to anledninger nylig skjerpet straffene i innsidesaker og signalisert tydelig at straffenivået skal opp i slike saker. (©NTB)

Relaterte saker:
Hevder innside-tiltalt kjøpte informasjon
Brynhildsen fikk tusenlapper i konvoluttKrever streng straff for eks-P4-sjef

Oppdatert med ny sak klokken 15.15.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus