Skal produsere «himkok» i stor stil

Skal produsere «himkok» i stor stil
Skal produsere «himkok» i stor stil
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken har jeg ikke hørt fra «Kaares Insider». Jeg har derimot hørt fra «Kaares Outsider», som hevder at det jeg skal i gang med på Fuerteventura er hjemmebrentproduksjon i stor stil. God gammelda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resymé: 15. februar i år startet Kaare Skevik jr. «Jakten på millionene» og i de påfølgende 18 ukene har Skevik jobbet med å doble innsatsen på kroner 100. Det har han gjort ved å gamble på hest og Langoddsen, han har solgt gamle bøker og supportereffekter og har startet en ny internettavis for gründere, takket være sin første sponsor. Nå har en leser gitt ham en ny idé som kan bli gull verdt!

Uke 19:
Jeg har blitt spådd, dog noe annerledes enn hva jeg hadde forventet. For min kinesiske spåmann gjorde en turbovariant på direkten på telefonen og kunne da fortelle at jeg på grunn av min fødselsdato faktisk var inne i en svært gunstig periode med mange spennende prosjekter som jeg ville lykkes med.

Og det synes som om han har rett i sine spådommer. For ennå har jeg fem uker igjen til jeg skal være i havn, og hvis jeg ikke tar helt feil, er endelig deadline for serien 13. august, og innen da bør investorene være på plass. Og selv om dagene nå bærer preg av rutinejobbing, skjer det fortsatt interessante og spennende ting. Jeg har blant annet fått mail fra en mannlig leser som velger å være anonym, men som kaller seg «Kaares Outsider» - et reelt motstykke til «Kaares Insider», som for øvrig har glimret med sitt fravær denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kaares Outsider» tror imidlertid at konkurransesituasjon på det internasjonale maismarkedet blir for tøff for meg, fordi det alt er så mange store, tunge aktører på banen. Her er utdrag av det han noe pessimistisk skriver:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor bruker så alle mais? Fordi de har oppdaget, som du sikkert også har oppdaget, at mais har et høyt sukkerinnhold i forhold til pris, og at det derfor er spesielt lønnsomt å destillere sprit fra sats basert på mais. Det store problemet ditt er at du vil konkurrere i et allerede veletablert marked, og mot store mektige aktører (visste du for eksempel at sprit- og drikkekonsernet Diageo frem til for et par år siden også eide hamburgerkjeden Burger King som en liten bigeskjeft? Her snakker vi stor industri...). Etterspørselen etter mais er for tiden stigende, og det vil den sannsynligvis fortsette med, uavhengig av om flere går over til å bruke maisbasert biodrivstoff. Dessverre er heller ikke dette noen garanti for kjapp milliongevinst. I et så stort marked vil det alltid være risiko for svingninger, alt som skal til for at maisprisen faller er at for eksempel prisen på ris faller. Det er også viktig å huske på at den globale maisproduksjonen er enorm og potensialet for maisdyrking er enda større. Dersom maisprisene stiger nok vil det nok være flere av de store landbruksaktørene som øker produksjonen, og sannsynligvis vil de, med større areal, mer kapital og lengre erfaring, kunne underby deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kaares Outsider» mener for øvrig at det jeg skal i gang med ganske enkelt er produksjon av hjemmebrent. I stor skala! Men fullt legalt. Noe som vel er mange trønderes drøm:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sats» er altså en samlebetegnelse på alkoholholdige stoffer som skal destilleres. Eneste praktiske måte å fremstille alkohol på er ved hjelp av gjærsopp og sukker. Dersom man bruker korn som sukkerkilde kalles satsen øl, ellers kalles den gjerne vin. Så vidt jeg vet er det ingen som fremstiller verken vin eller øl fra fossilt eller syntetiske materialer, så dette innebærer at praktisk talt all etanol som fremstilles er av biologisk opprinnelse, altså bioetanol. Denne heller fyldige forklaringen er tatt med fordi det nesten kan virke som du har en urealistisk oppfattelse av hva bioetanol er, sannheten er at bioetanol er et finere (mer miljøbevisst) ord på etanol, som igjen er et finere ord på schprit. Eller eventuelt «himkok». Så kan man jo spørre seg: hva så? Problemet er bare at det verken er nytt eller uvanlig å fremstille etanol av mais. Jeg vet faktisk ikke hva som er vanligst å fremstille industriell sprit av, men når det gjelder kommersiell sprit vil jeg anslå at andelen som opprinnelig kommer fra mais ligger på et sted mellom 30 og 70 prosent. Praktisk talt all kornwhisky (hovedbestanddelen av blend whisky) fremstilles av mais (selv om noe kommer fra ris), og dette medfører at rundt 50-70 prosent av all skotsk whisky er fremstilt av mais. Praktisk talt all irsk whiskey og kanadisk whisky er fremstilt fra mais, og i amerikansk bourbon og Tennessee whiskey er det et lovpålagt krav at minst 51 prosent skal være destillert fra mais. I tillegg driver de fleste store whisk(e)y-destilleriene med produksjon av såkalt nøytral sprit. Dette er sprit som benyttes til vodka (rett i flasken), gin (tilsatt krydder) og diverse andre klare spriter (men med unntak av klar rom og ekte tequila!).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg må innrømme at jeg setter pris på slike innspill fra leserne, selv om jeg nok ble litt betenkt da jeg leste hele mailen fra «Kaares Outsider». Og full av angst gikk jeg straks tilbake til forretningsplanen, svært, svært bekymret. Men ble snart beroliget. For mine kalkyler holder faktisk mål og med en minimumsproduksjon på 50 millioner liter himkok i året, blir dette god butikk, og innen jeg er i gang vil antagelig prisen på bioetanol ligge på rundt 6 kroner literen fra produsent og med forholdsvis lave driftskostnader, berger jeg med gode marginer.

Jeg er forøvrig utrolig imponert over interessen for serien. For jeg har nå mellom 6.500 og 10.000 ukentlige lesere og jeg mottar nesten daglig e-poster fra dere lesere med oppmuntring om å stå på videre, og noen av dere har sogar spurt om ikke serien bare kan rulle og gå utover høsten og vinteren for å se hvor langt det er mulig for meg å komme. Har tatt den så vidt med redaktør Berg som ikke ser helt bort fra at vi forlenger, litt avhengig av hva som skjer nå i innspurten av serien. Og selv om jeg er sikker på å komme i mål, er jeg noe usikker på hvordan de neste ukene vil arte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For som jeg har skrevet tidligere, lever serien nå sitt eget liv, og jeg opplever jo de mest forunderlige ting som en følge av dette stuntet som serien er. Nå er jeg nærmest blitt invitert til Shanghai for å møte kinesiske investorer som er interessert i konseptet mitt, og da spesielt engasjementet mitt med avsaltningsanlegg. I tillegg har jeg fått henvendelse fra en større norsk dusjprodusent som ønsker et mulig samarbeid, og så vil han muligens bli sponsor. Jeg skal møte ham senere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så serien har åpnet en helt ny og spennende verden for meg, nemlig finans- og investorverdenen. En rå, brutal og nådeløs verden hvor kun de sterkeste overlever, som i Darwins lære, om jeg tolker «Kaares Insider» rett. Et realt vepsebol hvor jeg har stukket hånden inn.

Så langt har jeg ikke blitt stukket. Når forretningsplanen endelig er klar, endrer dette seg muligens. Jeg jobber i alle fall daglig med planen som vil være klar en av de nærmeste ukene. Men dette er pirkete jobbing. Er det feil i konseptet, eksempelvis med tall, så kan hele opplegget velte, og det vil rett og slett være for jævlig etter å ha lagt ned så mye jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg jobber for øvrig parallelt med den nye avisen min, «Gründer1» som skal lanseres denne uken. Det gleder jeg meg til. Er spent på responsen og har alt produsert rundt 20 artikler og produserer nå fortløpende både nyhetsartikler og featurestoff og bygger linkebibliotek. Regner med at lanseringen blir torsdag eller fredag. Selskapet Cateno som bygger avisen for meg, er nå ferdig med selve byggingen og jobber nå med å legge inn artiklene. Og det er jo også et resultat av denne etter hvert så forunderlige serien.

Men har serien blitt slik jeg hadde tenkt den? Og har jeg klart premissene som var utgangspunktet? Nei, serien har blitt totalt annerledes enn hva jeg hadde sett for meg da jeg startet 15. februar med den første artikkelen. Jeg hadde nemlig sett for meg mer gambling, samt lange og spennende dager med spekulasjoner på børsen. I stedet er jeg i ferd med å ende opp som en kjedelig maisbonde på Fuerteventura og redaktør av egen avis. Har jeg så lurt noen av leserne? Nei! For som min coach Paal Leveraas sa i en tidligere artikkel, så skulle fokuset mitt hele tiden være på sluttsummen, på de 209 millionene, og det er jo tross alt det beløpet jeg nå nærmer meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men tilbake til «Kaares Outsider». Han har nemlig ikke bare vært pessimistisk. For han avslutter sin mail med et tips som kan være gull verd! Nemlig følgende:

Mens jeg skrev dette fikk jeg en idé som kanskje kan være god og som ligner litt, men som jeg tror du vil være aleine om. Sats kan kan som kjent fremstilles av alt som inneholder sukker, og det er mulig det lar seg gjøre å lønnsomt produsere (bio)etanol fra husholdningsavfall, og da fortrinnsvis matavfall. Det er her snakk om sukkerholdig materiale som det er vanskelig å utnytte energien fra i forbrenningsanlegg, og råstofftilgangen er enorm over alt! Dersom man kan fremstille CO2-nøytralt drivstoff fra dette vil det være en enorm miljøgevinst, og så vidt jeg vet (og jeg innrømmer at jeg godt kan ta feil!) er du aleine om ideen. Kan være verdt å undersøke i hvert fall, og hvis du blir rik av ideen min kan du heller få lov til spandere en flaske maltwhisky på meg! Lykke til!.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tipset er jo manna fra himmelen. For med mine forbindelser på Kanariøyene, er jo dette midt i blinken. 12 millioner turister besøker Kanariøyene årlig i tillegg til de 2 millionene som bor der fast, og søppel er et av de største miljøproblemene på øyene. Man har ingen løsning for å bli kvitt søpla i framtiden på grunn av plassmangel, et tema som Canariposten gjentatte ganger har skrevet om.
Når ideen synker inn, ser jeg dimensjonene og mulighetene og er rimelig sikker på at avfallet fra spritproduksjonen i tillegg kan presses og brukes til produksjon av dyrefôr, noe som også vil gi en pen økonomisk gevinst, i tillegg til den enorme miljøgevinsten man oppnår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og jeg bestemmer meg prompte for å kontakte min kanariske venn Salva. Dette kan bli gull verdt. Jeg prøver også å ringe redaktøren, Herr Berg, for å formidle nyheten, men han svarer ikke og kanskje er det like greit. For han vil muligens tro at det har bikka for meg. Igjen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ønsker å bli «Jakten på millionene-supporter», kan du bestille t-skjorte med motivene nedenfor eller bøker ved å sende en mail med bestillingen hvor du skriver antall, størrelse (finnes i alle størrelser), og adresse hvor trøyene eller bøkene skal sendes. Da har du t-skjorte, eventuelt bok innen cirka to uker. Pris, t-trøyer NOK 199,00 inklusive porto, signerte bøker NOK 100,00 pluss porto.


Illustrasjonsfoto øverst: Flickr.com