Koss og Søndrål skal samle inn TV-millioner

Koss og Søndrål skal samle inn TV-millioner
Koss og Søndrål skal samle inn TV-millioner
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skøyte-essenes hjelpeorganisasjon håper å få inn minst 200 millioner fra årets TV-aksjon. - Vi satser på ny innsamlingsrekord, sier Ådne Søndrål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DETTE ER RIGHT TO PLAY

- organisasjonen begynte som Olympic Aid to år før Lillehammer OL.

- Johann Olav Koss har vært sentral i organisasjonen siden 1993, og er i dag president for hovedorganisasjonen Right To Play. Han er også styremedlem av Right To Play Norge.

- benytter lek og idrett for å skape utvikling i fattige og konfliktrammede land.

Her er Johann Olav Koss fotografert på oppdrag som UNICEF-ambassadør i flyktningeleiren El Fateh 3 i utkanten av Khartoum i Sudan i fjor.

Den tidligere OL-vinneren er styreleder i den norske grenen av kamerat Johann Olav Koss sin organisasjon, Right To Play (RTP).

Med på laget har Ådne Søndrål norske idrettskjendiser som John Arne Riise, Suzann Pettersen og Kristian Kjelling. I alt jobbet 59 topputøvere om ambassadører for Right To Play Norge i fjor.

- Vi bruker idrett som hjelpemiddel og kjente utøvere for å nå frem. RTP kan gjøre store forskjeller for barn og unge i for eksempel en flyktningleir, sier Ådne Søndrål til ABC Nyheter.

Samlet inn 206 millioner

Han forteller at organisasjonen blant annet jobber med å spre informasjon om vaksinering og HIV og AIDS.

Kommende høst har Right To Play, Idrettsforbundet og UNICEF sikret seg TV-aksjonen på NRK. RTP får ti prosent av inntektene, mens Idrettsforbundet sitter igjen med 15 prosent. I fjor ble det ny innsamlingsrekord, og Leger uten grenser fikk 206 millioner i bøssene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi håper jo på nok en innsamlingsrekord. Idretten er Norges største organisasjon, og det jobbes nå hardt med å organisere innsamlingen. Men Idrettsforbundet har to millioner medlemmer å ta av, ler Søndrål.

Han forteller at TV-aksjonen er viktig av to grunner:

- Det gir oss en mulighet til å få mer penger å dele ut, og dessuten får vi viktig medieoppmerksomhet rundt arbeidet vårt.

Får inn mest fra staten

Vel 13,4 av Right To Play Norges 17,1 millioner i inntekter i fjor kom fra det offentlige. Der ser Ådne Søndrål en betydelig utfordring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi inngikk en rekke nye samarbeidsavtaler i fjor, men potensialet er stort i forhold til det private markedet. Organisasjonen i USA får inn store deler av inntektene sine fra selskaper, mens her i Europa finansieres det meste av myndighetene.

Right To Play har i dag også kontorer i Kina, Nederland, Sveits, UK, De forente arabiske emirater og Canada. Hovedkvarteret er lagt til Toronto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpearbeidet pågår i Afrika og Asia.

- Idrett kan være en viktig metode for å nå frem til barn og unge som har det vanskelig, og for å lære dem å ta vare på seg selv og andre. Og topputøverne våre er sentrale i måten vi jobber på - det er ambassadørene som gjør oss annerledes fra andre organisasjoner, sier Ådne Søndrål.